Livmoderen på Steno Museet fylder 10 år

En af de mest populære genstande på Steno Museet har fødselsdag.  Torsdag 5. oktober fylder oversize Livmoderen i udstillingen "Ægløsninger" 10 år.

05.10.2017 | Trine Bjerre Mikkelsen

"Hej Steno (Be happy). Vi vil gerne sige mange tak for at have lavet udstillingen med livmoderen - den er vildt cool". Sådan skrev tre elever fra en efterskole efter et besøg på Steno Museet i september.

Måske får Livmoderen en sydafrikansk søster
De tre efterskoleelever er ikke de eneste, som har en særlig forkærlighed for den store Livmoder i udstillingen "Ægløsninger. At få børn med teknologien" på Steno Museet. Til at begynde med var den tænkt som en særudstilling, men på grund af udstillingens stadige aktualitet og popularitet har den fået lov til at blive stående. Torsdag kan museet fejre Livmoderens 10 års fødselsdag.

"Livmoderen er særdeles populær," fortæller museumsinspektør på Steno Museet Morten A. Skydsgaard, som er Livmoderens "far" og står bag udstillingen "Ægløsninger". "Gæsterne møder Livmoderen som det første i udstillingen. Den er umulig at overse. Børn og teenagere er vilde med at kravle ind i den, men også voksne besøgende tager ofte en tur ind i dens varme, røde mørke. Fx havde jeg besøg af nogle sydafrikanske museumsfolk for et par uger siden, og der var deres direktør en tur inde Livmoderen, hvilket fremkaldte et mindre latteranfald fra de andre i gruppen. Så den kan også bruges til at skabe en positiv stemning omkring et vanskeligt emne på tværs af kulturer. Den sydafrikanske gruppe vil gerne lave en kopi af udstillingen i Sydafrika, så i bedste fald får vores livmoder en afrikansk søster."

Et afsæt for en vigtig debat
Lader man blikket glide videre i udstillingen er kæmpesædceller, et æg i oversize og en udstoppet, klonet gris noget af det mest iøjnefaldende. I Moderskabet kan man iklæde sig en mave og få en fornemmelse af, hvordan det er at være gravid.

"Det var den første udstilling, hvor vi bevidst arbejdede med en scenografi henvendt til unge. Og Livmoderen er tænkt som et mentalt "helle", hvor de unge kan reflektere over udstillingens emner og samtidig sanse det mystiske rum i vores mors mave, som vi alle stammer fra. I Livmoderen kan man høre lyden af moderens hjerteslag og blodets susen i navlesnoren," fortæller Morten A. Skydsgaard. "Livmoderen og udstillingen som sådan kan åbne op for en vigtig snak om 1900-tallets epokegørende forplantningsteknologier. Og i rundvisning af fx skoler kan udstillingen skabe en debat om genteknologi, kunstig befrugtning og prævention, fx om hvor langt vi vil gå i forhold til fosterdiagnostik og kloning af mennesker."

En årlig make-over
Hvor mange børn og voksne, der har været en tur i Livmoderen siden udstillingen åbnede for 10 år siden, er svært præcist at sige. Men Morten A. Skydsgaard gætter på omkring 45.000.

"Faktisk har vi været nødt til at skifte Livmoderen undervejs, fordi den gamle var slidt op. På et tidspunkt kollapsede den simpelthen. Derfor har vi hængt et skilt op: "Du må gerne kravle ind i Livmoderen, men du må ikke klatre op på den". Cirka en gang om året kommer Livmoderens mor, kunstneren Sus Haugland, desuden forbi museet og giver Livmoderen en make-over med nål og tråd. Så nu må vi se, om den og udstillingen holder 10 år mere," slutter Morten A. Skydsgaard.

Fakta om Livmoderen og udstillingen "Ægløsninger. At få børn med teknologien"
Livmoderen er en anatomisk korrekt livmoder i 7. måned forstørret cirka otte gange til en 2,5 m lang livmoder. Gæsterne kan lægge sig ind og fornemme den verden af lyde, som fostret sanser i sin vandhule bag morens maveskind.

Livmoderen er designet af scenograf Sus Haugland, som har skabt det smukke, draperede indre, æggestokke og ægledere i samarbejde med museet og anatom Peter Holm-Nielsen fra anatomisk Institut.

sciencemuseerne.dk/steno-museet/oplevelser-paa-museet/udstillinger/aegloesninger-at-faa-boern-med-teknologien/ kan man se en timelapse af Livmoderens langvarige "fødsel"

Revideret 13.06.2018