Rumkapslen er landet i Aarhus

Ny udstilling: Den første danske astronaut, Andreas Mogensens rumkapsel er landet på Science Museerne, Aarhus Universitet. Fra i dag torsdag 15. november kan den opleves på Steno Museet.

15.11.2018 | Trine Bjerre Mikkelsen

”Jeg synes, at det er lidt vildt, at man kan se sådan en rigtig rumkapsel. Jeg troede faktisk, at den ville være større,” siger en elev fra 3. klasse fra Laursens Realskole.

Det er torsdag morgen 15. november. Andreas Mogensens rumkapsel er ved at blive pakket ud. Den er rejst til Steno Museet i Aarhus fra Danmarks Tekniske Museum i Helsingør. Nu overværer elever fra 3. klasse fra Laursens Realskole udpakningen af rumkapslen, lige inden Steno Museet åbner udstillingen ”Rumkapslen er landet”.

”En lærers fornemste opgave er at danne og uddanne børn,” siger Annette Wædeled, som er lærer på Laursens Realskole og med eleverne på Steno Museet for at åbne rumkapslen. ”Dette lykkes bedst ved at gøre undervisningen vedkommende. Når vi drager den virkelige verden ind i skolen, giver alt det teoretiske, som vi kan bidrage med forhåbentlig en større mening og dermed forståelse og interesse. At lade eleverne sanse verden hos eksperterne i den virkelige verden, tror jeg, er nøglen til at få eleverne til at mærke sig selv, forstå verden bedre samt få lysten til at gå på opdagelse i den. Tænk om en af eleverne fik vakt lysten til at gå astronomiens vej.”

I alt har den rejst 100 millioner kilometer. Rumkapslen, Soyuz TMA-18M, som 2. september 2015 fragtede den første danske astronaut Andreas Mogensen ud i rummet og op til den internationale rumstation ISS. Turen ud i rummet og tilbage fra ISS har sat sine spor. Går man rundt om rumkapslen, kan man bl.a. se, at dens overflade er forkullet. Kigger man ind i rumkapslen bliver man imponeret over, at der er plads til tre astronauter på den meget begrænsede plads.

”Rumkapslen er en ikonisk genstand, som vi er meget glade for at få mulighed for at udstille i de kommende måneder, og som passer rigtig godt ind i Science Museerne og vores øvrige astronomiformidling,” siger Bent Lorenzen, som er direktør ved Science Museerne. ”Vi har Ole Rømer-Observatoriet med stjerneforevisninger, Planetariet på Steno Museet, Fuldmåneaftener hver måned og masser af astronomiformidling til skoleklasser. Derudover, men ikke mindst, hører vi under Aarhus Universitet og trækker derfor på den nyeste viden. Med rumkapslen gør vi klar til nye eventyr, hvor vi dels formidler historien om den første danske astronaut og et stykke danmarkshistorie, dels håber at øge interessen endnu mere for astronomi og naturvidenskab.”

Læs mere om udstillingen "Rumkapslen er landet"

Foto: Ida Marie Jensen, Aarhus Universitet

Revideret 06.12.2018