Rumkapslen lander i Aarhus

Andreas Mogensens rumkapsel er rejst fra Danmarks Tekniske Museum til Science Museerne, Aarhus Universitet. Fra den 15. november 2018-28. april 2019 kan den opleves på Steno Museet.

01.11.2018 | Trine Bjerre Mikkelsen

Foto: Danmarks Tekniske Museum

I alt 100 millioner kilometer har den rejst. Rumkapslen, Soyuz TMA-18M, som 2. september 2015 fragtede den første danske astronaut Andreas Mogensen ud i rummet og op til den internationale rumstation ISS. Nu kommer den på besøg på Steno Museet fra Danmarks Tekniske Museum.

Turen ud i rummet og tilbage har sat sine spor. Går man rundt om rumkapslen, kan man bl.a. se, at dens overflade er forkullet. Under returrejsen til jordens overflade skulle Soyuz-landingsmodulet bremses ned fra ca. 27500 km/s. Dette foregår bl.a. ved hjælp af luftmodstand, hvilket betyder, at rumkapslens yderside pga. friktionen med luften bliver forkullet. Temperaturen på ydersiden af kapslen kan tåle langt over 1000 grader, mens der inde i kapslen ikke bliver mere end ca. 25 grader celsius. Ved et kig ind i rumkapslen bliver man imponeret af, at der foruden gods er plads til tre astronauter på den meget begrænsede plads.

Revideret 12.11.2018