Epidemier

Formidlingsforløb om epidemier

En trussel mod menneskeheden

Fortidens epidemier som pest, kopper, tuberkulose og polio har stadig noget at sige os. Hvordan tacklede man sygdommene og de problemer de førte med sig, og hvorfor har det historiske perspektiv relevans for os i dag?
Epidemier og indsatsen imod dem afspejler samtidens viden og levevilkår, og med dette afsæt vil rundvisningen sætte perspektiv på sygdom, sundhed og forebyggelse i dag. 

Fag

Historie, natur/teknik, billedkunst

Rundvisning

Kan vi bruge fortidens epidemier til at forhindre fremtidens epidemier? Dette spørgsmål er omdrejningspunkt i rundvisningen, som ledes af den engagerede Dr. Panum, der fører eleverne gennem epidemiernes spændende historie.

De vil bl.a. høre om pesten, om kopper og de første vaccinationer, opdagelsen af bakterierne og ”Eventyret om Penicillinet”, som man skrev i 1940’erne. I sin lægetaske har Dr. Panum genstande og fotografier knyttet til de forskellige epidemier og eleverne inddrages aktivt i rundvisningen. Som ramme for rundvisningen diskuterer Dr. Panum og eleverne deres egne forslag til epidemiforholdsregler. 

Før & efter besøget

Inden besøget på museet skal læreren printe og sammen med klassen læse et brev, som opfordrer klassen til at finde på retningslinjer, der skal gælde for skolen, hvis en fremtidig epidemi kommer. Efter besøget kan klassen bruge den nye viden fra rundvisningen til at revidere deres retningslinjer og præsentere dem for resten af skolen f.eks. via en kampagne med plakater og flyers. (Lærervejledning)

Henvendelse om denne sides indhold: 
Revideret 18.02.2019