Du er her: Science Museerne Skoletjenesten Formidlingstilbud Før skole Hvad kan du se på himlen?

Hvad kan du se på himlen?

Hvad kan du se på himlen

Store Bjørn inviterer børnene ind i planetariet for at se på stjerner.

Med udgangspunkt i børnenes viden taler vi om, hvad man kan se på himlen om dagen, men vigtigst af alt, hvad man kan se om natten. Vi taler om, hvorfor man kan se flere stjerner på landet end i byen. De får også at vide, hvorfor Store Bjørn hedder, som han gør, og hvordan man altid kan finde ham på stjernehimlen i Danmark.  

Formålet med forløbet er at give børnene en kropslig og sanselig oplevelse af, hvad man kan se på himlen. Forløbet skal give lyst til at opleve den virkelige verden og give børnene en begyndende forståelse af dens indretning. Der er desuden et sprogligt fokus på ord og begreber.

Inden besøget skal børnene modtage et brev fra Store Bjørn, der sporer dem ind på emnet. I kan se og selv printe brevet.    

Deltagerantal: Max 15 børn.

Før besøget

Brevet fra Store Bjørn opfordrer til samtale om, hvad man kan se på himlen, når det er lyst og når det er mørkt. Husk at præcisere, at man aldrig må se direkte mod solen, da det skader øjnene.

Søg evt. efter billeder af stjerner, månen og planeter på www.rummet.dk eller www.nasa.gov

Efter besøget

I planetariet er børnene blevet præsenteret for, hvordan man i gamle dage brugte stjerner til at navigere efter og hvordan myter var en hjælp til at lære stjernebillederne at kende.

Hjemme i børnehaven kan børnene selv tegne nye stjernebilleder og finde på små historier, der passer til. Vi har lavet et tegneark som børnene kan bruge som udgangspunkt.

Til sidst i forløbet i planetariet får børnene mulighed for selv at skrive et ordkort med navnet på det, de synes er mest fascinerede på himlen. Ordkortene tages med hjem og kan bruges som udgangspunkt for en samtale om oplevelserne i planetariet. 

Henvendelse om denne sides indhold: 
Revideret 07.06.2019