Du er her: Science Museerne Steno Museet Oplevelser på museet Udstillinger Det nysgerrige menneske

Det nysgerrige menneske

Det kræver manpower at bygge en ny udstilling
Udstillingen "Det nysgerrige menneske" åbner 30.6 og er under konstruktion

Udstillingen ”Det nysgerrige menneske - på opdagelse i den usynlige verden” åbner 24.8.2018 på Steno Museet. 

Udstillingen handler om menneskets nysgerrighed efter at forstå, hvordan verden omkring os er sat sammen. Den fortæller historien om, hvordan nysgerrighed har ført til banebrydende forskning i lys og atomer, og hvilken betydning den viden har for os i dag. 

OBS: Den videnskabshistoriske udstilling "Videnskabens værktøjer" er i den forbindelse lukket.

En sanselig og fysisk oplevelse
Udstillingen skal pirre den besøgendes nysgerrighed ved at kombinere formidling og scenografi og gøre udforskning af atomer og lys til en sanselig og fysisk oplevelse for både voksen og barn.

I en 7 meter lang tunnel kan man fx gå igennem regnbuens mange farver, mærke den infrarøde varme og tegne med UV-lys.

Det bliver muligt at komme helt tæt på sig selv og hinanden med et videomikroskop, men også at opleve spor efter de usynlige partikler fra rummet, der konstant bombarderer os og laver spor i udstillingens tågekammer.

I et kropsstort fodboldspil kan man spille med ’protoner’ og se hvor mange point og nye partikler, man kan sparke sig til.

På jagt efter universets mindste dele med de største maskiner
Udstillingen fortæller også historien om, hvordan danskeren Niels Bohr forfulgte sin nysgerrighed og endte med at udvikle en ny teori for atomets opbygning. En teori, der dannede grundlag for et helt nyt naturvidenskabeligt verdensbillede.

Når forskerne i dag udforsker atomet og dets bestanddele, bygger de verdens største fysikapparater ved hjælp af nye teknologier udviklet til formålet. Centralt i udstillingen er placeret 10 tons tunge apparater fra et af verdens største fysikforsøg i CERN, Schweitz. Størrelsen er svær at begribe – både på apparaterne og de små partikler, som de er bygget til at undersøge. Med film, genstande og personlige fortællinger får publikum en forståelse for, hvordan apparater udviklet i CERN kan hjælpe lægerne på Aarhus Universitetshospital, Skejby til en bedre og mere skånsom strålebehandling af kræftpatienter.

Nysgerrighed kan skabe dilemmaer
Udstillingen åbner også op for en debat om, hvordan nye opdagelser og opfindelser både kan være livsvigtige og samtidig få farlige konsekvenser, som man ikke altid kan forudse. 
Med udforskning af atomet er bl.a. fulgt viden om den enorme energi, der findes i atomet. Viden der under 2. verdenskrig blev brugt til udvikling af atombomben og sidenhen gjorde det muligt at udnytte atomkraft som energikilde. En energiform, hvis anvendelse stadig diskuteres. Hvordan skal vi forholde os til en næsten CO2 fri energikilde, der samtidig giver farligt radioaktivt affald? Dilemmaerne er store, og de besøgende inviteres indenfor til refleksion og stillingtagen. Protestsange, TV aviser og avisforsider er sammen med genstande fra Forskningscenter Risø med til at fortælle historien om en lang og stadig aktuel diskussion om brugen af atomkraft og kernevåben.

Udstillingen "Det nysgerrige menneske" er støttet af

Lundbeckfonden 

Forskningsministeriets Tips- og Lottomidler

Knud Højgaards Fond

Otto Mønsteds Fond 

Stibo-Fonden 

Danfysik

Udstillingens tågekammer er produceret og delvist sponsoreret af Nuledo

Henvendelse om denne sides indhold: 
Revideret 07.08.2018