Mad til mennesker

6. februar - 30. september 2001

Steno Museets særudstilling i år 2001 handler om kostens betydning for vor sundhed og risikoen for udvikling af sygdom

Når vi køber ind i supermarkedet, er der et utroligt stort udvalg af madvarer på hylderne. Men hvad skal vi vælge for at spise sundt?

Udstillingen Mad til Mennesker fortæller om den ideelle kost, hvis vi vil leve et sundt liv.

I dag udfører vi langt mindre fysisk arbejde, end man gjorde før i tiden. Vi skal bruge færre kalorier, og dermed mindre mængder mad. Vi skal derfor tænke mere over, hvordan vi sammensætter vores mad, fordi det er vigtigt, at vi med kosten får tilført nok af de forskellige næringsstoffer, kroppen har brug for. Det gælder især de stoffer, der findes i små mængder i maden, f.eks. mineraler, vitaminer og antioxidanter.

Udstillingen fortæller, hvad der sker, hvis vi spiser en forkert kost. Følgerne kan være knoglesvind, fedme, en række hjertekarsygdomme eller kræft. For mange mennesker gælder det, at det er det, de ikke spiser, der giver problemer.

Se hvordan kræft, forkalkede blodårer og knogler med knoglesvind ser ud.

Udstillingen viser også, hvad et menneske indeholder, og hvorfra vi får de stoffer, vi skal bruge for at erstatte det vi taber.

Se hvilke mineraler og hvor meget fedt, vand og protein en normal krop indeholder.

Den mad mennesker spiser, adskiller sig fra den mad, dyr spiser.

Se hvordan tænderne på bl.a. en løve, en ko og et menneske adskiller sig fra hinanden, og gæt hvilken mad forskellige dyr spiser.

Maden vi spiser i dag, og måden vi laver den på, adskiller sig fra vore forfædres. Og maden i Danmark adskiller sig fra maden i andre dele af verden.

Se billeder af fortidens mad-traditioner, og se hvordan man tilbereder og spiser maden i andre dele af verden.

Henvendelse om denne sides indhold: 
Revideret 01.05.2018