A star is born - protostjernen L1527

James Webb Space Telescope har taget et magisk billede af en stjernes fødsel. En astronomisk begivenhed, der allerede har taget omkring 100.000 år og vil fortsætte længe endnu.

Billede af protostjernen L1527 Credits: NASA, ESA, CSA, and STScI. Image processing: J. DePasquale, A. Pagan, and A. Koekemoer (STScI)

Så har James Webb Space Telescope atter sendt et mageløst billede tilbage til Jorden, som på betagende vis giver os nyt indblik i stjernernes fascinerende liv. Billedet viser området omkring protostjernen L1527. Den lidet poetiske betegnelse dækker over en stjerne, som er ved at blive dannet i en gas- og støvsky, som ligger ca. 460 lysår borte i stjernebilledet Tyren.

Som man kan se nederst på siden, er der tidligere taget billeder af området, som viser en sløret timeglasformet struktur. Men takket være James Webb-teleskopets opløsningsevne og mulighed for at se gennem støv, fordi det observerer infrarødt lys, kan vi nu se helt nye detaljer. Selve den kommende stjerne, som sidder lige i ”timeglassets talje”, kan dog ikke ses pga. den såkaldte protoplanetariske skive, der kredser omkring den – og viser sig som en sort streg i billedet. Det er denne flade sky, der engang vil samle sig i klumper, som bliver til planeter omkring den vordende stjerne. I de lysende dele af billedet, ser man, hvordan materiale, som er udstødt fra stjernefostret, har blæst flotte strukturer i de gas- og støvskyer, som stjernen er dannet af.

Billeder som dette kan bidrage til at forbedre astronomernes teorier for stjernedannelse og derved også øge forståelsen af, hvordan vores egen stjerne, Solen, og planetsystemet er blevet til for ca. 4,6 milliarder år siden.

Observationer af L1527 med hhv Spitzer-rumteleskopet og det ca. 8 meter store Gemini-teleskop. Credit: International Gemini Observatory/NOIRLab/NSF/AURA (CC 4.0).