Leoniderne på stjernehimlen i november

Stjerneskud og stjerneskudssværme pryder den mørke efterårs- og vinterhimmel. 16-17 november kan man opleve Leoniderne.

Foto: Jesper Grønne, meteoritter.dk

Enhver, som nyder en stjerneklar nat, kan fascineres over stjerneskud. I almindelighed vil man kunne opleve 6-7 stjerneskud i timen.

Stjerneskud er kosmisk materiale, som ved mødet med Jordens atmosfære brænder op og giver det karakteristiske kortvarige lysspor over himlen. Almindelige stjerneskud stammer fra solsystemets dannelse for mere end 4 milliarder år siden, og hvis lysglimtet er stort og varer et par sekunder kaldes det typisk en ildkugle.

Meteorsværme eller stjerneskudssværme kan opleves mange gange årligt. Her vil man derimod kunne opleve flere snese stjerneskud i timen. Disse sværme stammer fra kometmateriale, som en komet har efterladt sig i sin bane omkring Solen. Når Jorden krydser sådan en kometbane, vil det efterladte kometmateriale give flere stjerneskud end normalt.

Den næste meteorsværm er Leoniderne opkaldt efter det stjernebillede Løven, som stjerneskuddene radierer ud fra. Den topper over Aarhus 16-17 november, og man kan forvente 15 til 20 stjerneskud i timen. Det er ikke så meget, som fx Geminiderne topper 13-14 december. Her forventes der op til 120 stjerneskud i timen.

Du har ikke brug for noget specielt udstyr eller en masse færdigheder for at nyde en stjerneskudssværm. Alt, hvad du behøver er en klar himmel, et mørk sted uden for meget lysforurening og masser af tålmodighed. Det tager 15 til 20 minutter at vænne sig til mørket, så du rigtigt kan nyde de svage lysfænomener på nattehimlen.

Så klæd dig på efter vejret, tag et tæppe eller en behagelig stol med dig og vær tålmodig med at kigge på stjernehimlen. Måske dukker der også en satellit op, eller du kan finde planeten Mars mod sydvest.