STJERNERS LIV OG DØD

Billede af børn i Steno Museets Astrotek

Beskrivelse

Stjerner dannes, lever og dør. Det kan være svært at begribe, når deres liv udspiller sig over milliarder af år. I denne workshop bruger vi museets interaktive udstilling og vores Planetarium til at gennemgå rejsen fra støv til stjerne. Undervejs kommer vi godt rundt i det ydre rum og møder mange af universets fascinerende fænomener.

I “Astroteket” ser vi på stjernerne i Mælkevejen, hvordan de er dannet, og hvad opskriften på de forskellige stjernetyper er. Vi får en forståelse af, hvad lyset fra Solen og andre stjerner kan fortælle. “Astrotekets” interaktive elementer danner ramme om formidlingen og hjælper eleverne til at forstå de ellers abstrakte fænomener.

Eleverne besøger også Planetariet, hvor vi følger en stjerne – som Solen – fra dens dannelse ud af gastågerne i rummet, indtil den går til grunde milliarder af år senere. Undervejs møder eleverne andre stjernetyper og får udpeget, hvor de er på Planetariets kuppel. 

Formål

Eleverne lærer om Solens dannelse og Solen som stjerne. Samtidig får de et bredt og oplevelsesorienteret indblik i forskellige fænomener i universet, herunder kolde og varme stjerner, dobbeltstjerner og stjernetåger. De lærer at spotte fænomener på nattehimlen med egne øjne. 

Niveau: 4.-6. klasse

Varighed: 2 timer

Involverede fag: Natur/teknologi