Du er her: Science Museerne Steno Museet Oplevelser på museet Fuldmåneaften i planetariet

Fuldmåneaften i planetariet

Fuldmåneaften i Planetariet
Foto: Jesper Grønne, www.hvadihimlen.dk

Tag din kæreste, din nabo eller dine store børn med til Fuldmåneaften i planetariet. 

Programmet skifter fra gang til gang. Somme tider er der fortælling under stjernerne, andre gange kan I høre om astronomi og rumforskning eller sagn og myter om stjernebillederne.  Billetter koster 60 kroner og kan købes i vores webshop. Klik på links til det aktuelle arrangement herunder. Museets udstillinger er åbne fra 19.30 til 22

Sted Steno Museet, C.F. Møllers Allé 2, 8000 Aarhus C

Ret til ændringer forbeholdes. Kom i god tid. Dørene lukkes, og der er ikke adgang til arrangementerne efter starttidspunktet.

Hvis der ikke er udsolgt før forestillingen, er der et begrænset antal billetter til salg i døren. Der er plads til 57 deltagere.

Købte billetter refunderes ikke.

Se indslag på TV2 OJ om Fuldmåneaften i Planetariet og blodmåne på Ole Rømer Observatoriet den 28. september 2015

 

 

Fuldmåneaften om "Åbne stjernehobe og deres alder" 

En anderledes Fuldmåneaften i Planetariet sammen med "Vild med ord"-litteraturfestival, hvor vi sammen udforsker grænserne mellem det litterære og det naturvidenskabelige.

Hvordan kan vi bestemme en stjernes alder, og hvorfor er det vigtigt? Det og meget mere giver astronomistuderende Andreas Kjær Dideriksen svar på denne fuldmåneaften. Ved at studere det lys, stjernerne udsender, med forskellige metoder, kan vi ud fra observationer bestemme stjernernes alder. Hvis vi ser på hobe af stjerner og i særdeleshed specielle stjernesystemer i disse hobe - kaldet dobbeltstjerner -  kan vi finde nemmere finde ud af, hvor gamle stjernerne er. Dette vil i sidste ende være med til at give os en bedre forståelse af, hvordan stjerner udvikler sig.

Derefter tager vi ud til kanten af det ydre rum, når Søren Fauth læser op ad sin digtsamling ”Universet er slidt”. Med sig har Søren Fauth sin ven og musiker Ejler Nyhavn, som vil akkompagnerer oplæsningen med musik. Søren Fauth er foruden at være forfatter til digtsamlingen ”Universet er slidt” også ansat ved Tysk ved Institut for Kommunikation og Kultur, Aarhus Universitet.

Stemning under stjernerne tilsidst. Udstillingerne er kun delvist åbne kl. 19.30 – 22.00 grundet renovering.

Onsdag 10. maj kl. 20

Fuldmåneaften om "Sommerferieastronomi"

Om sommeren har vi de lyse nætter her i Danmark, og det gør, at man ikke rigtigt kan nyde synet af en mørk stjernehimmel. Men det kan være anderledes, hvis du tager sydpå om sommeren. Her kan man både se stjerner og måske mælkevejen. Hvis du skal på sommerferie i udlandet, så ser vi på netop din sommerferiestjernehimmel. Du skal blot finde ud af breddegraden for dit feriemål, så tager planetariets stjerneprojektor dig derhen. Aftenen slutter med stemning under stjernehimlen.

Fredag 9. juni kl. 20

Fuldmåneaften om "Sommerhimlen og de lyse nætter"

Hvad finder du på nattehimlen, når der ikke lige er stjerner? Om sommeren har vi lyse nætter her i Danmark, og det betyder, at stjernerne næsten forsvinder. Men vi kan dog se sommertrekanten, som er tre klare stjerner i tre forskellige stjernebilleder: Deneb i Svanen, Altair i ørnen og Vega i Lyren. Men hvad er de lyse nætter for et fænomen? Kan vi se planeter alligevel? Og hvornår kan vi så igen nyde synet af stjernerne på den mørke nattehimmel? 

Søndag 9. juli kl. 20

Fuldmåneaften om "Om solformørkelsen 21. august"

Den 21. august bevæger Jorden sig igen ind i Månens skygge, og vi kan opleve en solformørkelse, men denne gang må vi rejse efter den. Dog er der et lille sted i det nordlige Jylland, hvor man vil kunne opleve, at der er taget en meget lille bid af Solen. Men hvor skal vi så rejse hen for at opleve Solformørkelsen, og hvad er himmelmekanikken bag dette fænomen? 

Mandag 7. august kl. 20

Fuldmåneaften om "Efterårets stjernehimmel"

Denne gang er det efterårets stjernehimmel, hvor særligt Andromeda er i fokus. Stjernehimlen forandrer sig i løbet af året, nogle stjernebilleder forsvinder bag horisonten, og andre dukker op. I Planetariet kan du høre om efterårets stjernehimmel med myter og moderne astronomi. Den skønne prinsesse Andromeda, helten Perseus og det frygtelige havuhyre Cetus er nogle af efterårets stjernebilledfigurer, men den moderne astronomi handler om galakser, dobbeltstjerner og andre spændende ting på efterårshimlen. 

Onsdag 6. september kl. 20

Viden og Visuals: "Liv i rummet - liv på Mars"

Spørgsmålet om liv andre steder end på jorden har altid været et af de primære motiver for udforskningen af rummet. Men hvad er liv egentlig, og hvordan søger man efter det? Med udgangspunkt i en diskussion om, hvordan man definerer liv og mulige tegn på liv, kommer vi omkring forskellige metoder, der har været brugt til at søge efter liv i rummet, med særlig fokus på udforskningen af vores naboplanet Mars. De seneste års missioner i vores eget solsystem, såvel som den eksplosive vækst i antallet af opdagede exoplaneter, har desuden været med til at sætte fokus på spørgsmålet om beboelighed og dermed grænserne for liv. 

Mulighed for spisning i Matematisk Kantine inden. Pris for fuldmånebuffet er 85,00 kr., og der betales ved indgangen til kantinen.

 Torsdag 5. oktober kl. 20

 ”Vinterhimlen”

Orion er vinterhimlens mest markante stjernebillede, og her kan vi se både den flotte hestehovedtåge og Oriontågen. Med det blotte øje vil Oriontågen se ud som en tåget hvid tot vat, men et stort teleskop kan fange et glimt af disse smukke tåger, hvor nye stjerner dannes. Mange myter knytter sig til stjernebilledet Orion: vikingerne så guden Frej her, og grækerne så en stor jæger med hunde og skjold, på jagt efter en tyr. Vi ser også på, hvilke planeter der er synlige for tiden.  

Lørdag 4. november kl. 20: "Vinterhimlen"

Søndag 3. december kl. 20: "Geminiderne og de andre stjerneskudssværme"

Download billeder til pressebrug

  • Fuldmåneaften i Planetariet
  • Fuldmåneaften i Planetariet
  • Fuldmåneaften i Planetariet
  • Fuldmåneaften i Planetariet
  • Fuldmåneaften i Planetariet
  • Fuldmåneaften i Planetariet
Henvendelse om denne sides indhold: 
Revideret 21.04.2017