Du er her: Science Museerne » Steno Museet » Oplevelser på museet » Fuldmåneaften i planetariet

Fuldmåneaften i planetariet


Tag din kæreste, din nabo eller dine store børn med til Fuldmåneaften i planetariet. 

Programmet skifter fra gang til gang. Somme tider er der fortælling under stjernerne, andre gange kan I høre om astronomi og rumforskning eller sagn og myter om stjernebillederne. 

Billetter koster 60 kroner og kan købes i vores webshop. Klik på links til det aktuelle arrangement herunder.

Museets udstillinger er åbne fra 19.30 til 22

Sted Steno Museet, C.F. Møllers Allé 2, 8000 Aarhus C

Ret til ændringer forbeholdes. Kom i god tid. Dørene lukkes, og der er ikke adgang til arrangementerne efter starttidspunktet.

Hvis der ikke er udsolgt før forestillingen, er der et begrænset antal billetter til salg i døren. Der er plads til 57 deltagere.

Se indslag på TV2 OJ om fuldmåneaften den 28. september 2015 

  Foto: NASA
  Foto: NASA

  Fredag 16. september kl. 20 og kl. 21.30 om ”Efterårshimlen”

  Stjernehimlen forandrer sig i løbet af året. Nogle stjernebilleder forsvinder bag horisonten og andre dukker op. Kom og hør om nogle af de stjernebilleder, vi kan se på efterårets stjernehimmel og om de myter, der knytter sig til stjernebillederne. Men den moderne astronomi fortæller også om spændende ting man kan se på efterårshimlen. Stemning under stjernerne til sidst.

   

  Søndag 16. oktober kl. 20 og kl. 21.30 "De store dyr på stjernehimlen"

  Himlen er fyldt med helte, guder, smukke prinsesser og dyr: de farlige, de små, de store og fabeldyrene. Denne aften sætter planetarieinspektør Aase Roland Jacobsen fokus på de store dyr på stjernehimlen: giraffen, delfinen, bjørnen og havslangen med myter og stjernesagn. Stemning under stjernerne til sidst. 

  Udstillingerne er åbne kl. 19.30 – 22.00

   

  Mandag 14. november kl. 20:  "Viden og Visuals: ”Tycho Brahe og den nye stjerne”

  I cafeen vil arkæolog Jens Vellev holde foredrag om den spændende danske astronom Tycho Brahe’s liv, død og efterliv. Specielt vil Jens Vellev fortælle om de foreløbige resultater af åbning af Tycho Brahe’s grav. Bagefter går vi i planetariet og ser filmen om Tycho Brahe fra DR-programmet ”De store danske videnskabsmænd” og ser på, hvad ”Den nye stjerne” i stjernebilledet Cassiopeia var.

  Mulighed for spisning i Matematisk Kantine inden.

   

  Onsdag 14. december kl. 20 og kl. 21.30: ”Vinterhimlen”

  Orion er vinterhimlens mest markante stjernebillede, og her kan vi se både den flotte hestehovedtåge og Oriontågen. Med det blotte øje vil Oriontågen se ud som en tåget hvid tot vat, men et stort teleskop kan fange et glimt af disse smukke tåger, hvor nye stjerner dannes. Mange myter knytter sig til stjernebilledet Orion: vikingerne så guden Frej her, og grækerne så en stor jæger med hunde og skjold, på jagt efter en tyr. Vi ser også på, hvilke planeter der er synlige for tiden. Når planetarieinspektør Aase Roland Jacobsen har fortalt spændende historier om vinterhimlen, kan man læne sig tilbage og nyde julestemning under stjernerne.

   

  Torsdag 12. januar kl. 20 : Viden og Visuals: ”SONG teleskopet og jagten på exoplaneter”

  Astronom Mads Fredslund fortæller i cafeen om SONG teleskopet på Tenerife og det verdensomspændende stjerneprojekt. Aarhus Universitet er leder og medejer af teleskopet, som om natten observerer helt af sig selv. På Ole Rømer-Observatoriet her i Aarhus er der opstillet et kontrolrum, hvor hele observatoriet kan styres fra, men også fra cafeen, vil vi koble op til teleskopet og demonstrere fjernstyringen. Bagefter går vi i planetariet og ser på nogle af de steder, hvor SONG projektet undersøger stjernesystemer og leder efter jordlignende exoplaneter.

  Mulighed for spisning i Matematisk Kantine inden.

   

  Lørdag 11. februar kl. 20 og kl. 21.20: ”På stjernejagt”

  Vinteren byder på rigtig mange spændende ting at lede efter på stjernehimlen og denne aften viser vi, hvordan man med app’s på mobilen kan finde rundt på himlen. På vinterens stjernehimmel kan man nemlig finde både varme og kolde stjerner, stjernehobe og steder, hvor der dannes solsystemer ligesom vores netop nu. Dette sker i stjernebilledet Orion, hvor både Oriontågen og Hestehovedtågen er skyer af støv og gas, hvor stjernedannelsen sker. Denne aften giver vi introduktion og gode råd til brug af apps, det drejelige stjernekort og andre nyttige tricks og hjemmesider til den nysgerrige stjerne kikker. Vinteren er også der, hvor nætterne er lange og frostklare, hvilket giver de bedste muligheder for at gå på stjernejagt. Vi slutter aftenen med stemning under stjernerne.

   

   

   

  Download billeder til pressebrug

  • Fuldmåneaften i Planetariet
  • Fuldmåneaften i Planetariet
  • Fuldmåneaften i Planetariet
  • Fuldmåneaften i Planetariet
  Henvendelse om denne sides indhold: 
  Revideret 19.08.2016