Sort peber
Peber - verdens vigtigste krydderi

Peber er et af verden ældste krydderier. Engang var det en meget dyr luksusvare i Europa, fordi det kom langvejs fra. Der er derfor vi har udtryk som ”en pebret pris” om noget, der er dyrt, og at ”ønske nogen hen hvor peberet gror”, hvilket betyder meget langt væk!
Peberplanten og dens frugter
Sort peber er en klatreplante, som ved hjælp af luftrødder kan klatre højt op i vegetationen omkring sig. Sort peber stammer fra regnskove i det sydvestlige Indien, og den kræver varme og en lang regntid for at trives godt.
Det er peberplantens frugter, vi bruger som peberkorn. De modne frugter er røde, omkring 5 mm i diameter, og de har ét enkelt frø. Sort og hvid peber kommer fra samme plante, det er måden frugterne behandles på der afgør, hvilken slags peber man får.
Sort eller hvid?
Når man vil lave sort peber, plukker man frugterne, inden de er helt modne og kommer dem kortvarigt i kogende vand, hvilket får dem til at blive sorte. Herefter tørres de i solen i 3-4 dage, og så er de sorte rynkede peberkorn klar til brug. Vil man lave hvid peber, er det de helt modne røde frugter, man bruger. Man fjerner frugtkødet, for det er kun det hvide frø man spiser, når man bruger hvid peber.
Produktion af peber
Sort peber dyrkes overalt i troperne, hvor klimaet er til det. Vietnam er verdens største producent.
Økonomisk set udgør sort peber 35% af verdens samlede krydderihandel, hvilket gør peber til verden mest handlede krydderi.
Faktaboks:
- Væksthusplacering: Tropehuset
- Dansk navn: Sort peber
- Latinsk navn: Piper nigrum
- Familie: Peberfamilien / Piperaceae
- Naturligt voksested: Sydvestlige Indien