Aarhus Universitets logo
Udover klart vejr gør en aftagende Måne det nemmere at se planeter og stjerner. Gå ud først på aftenen og kig efter de to klare planeter, nemlig den rødlige Mars og den meget klare Jupiter. Jupiter går ned allerede før midnat, mens Mars er synlig hele natten. Og især Mars ved vi ret meget om.
De frostklare nætter er oplagte til stjerneoplevelser. Årets største stjerneskudssværm Geminiderne topper onsdag og torsdag 14. -15. december med op til 150 stjerneskud i timen.
Om vinteren går fuldmånen ned i nordvest, ligesom Solen gør om sommeren.
James Webb Space Telescope har taget et magisk billede af en stjernes fødsel. En astronomisk begivenhed, der allerede har taget omkring 100.000 år og vil fortsætte længe endnu.
I dag 11. november 2022 er det nøjagtigt 450 år siden, at den danske astronom Tycho Brahe opdagede en ny stjerne på himlen. Det var med til at lægge grunden for den moderne astronomi.
Tirsdag 25. oktober 2022 er der mulighed for at opleve en delvis solformørkelse fra Danmark. Museumsinspektør ved Science Museerne Hans Buhl fortæller.
Perseiderne, planetkavalkade og Cassiopeia. August måned byder på masser af spændende astronomi og stjerneoplevelser.
I aften er det Skt. Hans, og vi fejrer midsommeren med sine lyse nætter. Det giver også mulighed for at opleve et særligt atmosfærisk fænomen, nemlig lysende natskyer. Det fortæller museumsinspektør ved Science Museerne Hans Buhl mere om på astronomibloggen.dk
Det er fuldmåne cirka hver 29,5 dag. Her oplyser Solens lys hele den side af Månen, som vender mod Jorden. I aften tirsdag 14.6 kan man opleve fænomenet supermåne.
5. maj 2022: I begyndelsen af maj kan du se meteorsværmen Aquariderne. Kig op og se op til 30 stjerneskud i timen.
Side 1 af 4
Steno Museet
Side 1 af 3