Kig op - du kan stadig nå at opleve stjerneskud på himlen i maj
De næste par nætter byder på skyfrit vejr de fleste steder i Danmark, så det er bare med at komme ud og kigge efter stjerneskud inden de lyse nætter begynder 5. maj. Det er nemlig nu, at stjerneskudssværmen Eta Aquariderne topper. Du vil kunne opleve helt op til 50 stjerneskud i timen. På en normal klar nat vil man typisk kun se 5-6 stjerneskud i timen.
Grunden til at man oplever en stjerneskudssværm er, at Jorden i sin bane omkring Solen vil krydse et gammelt kometspor. En komet er en ”snavset” kæmpestor snebold, som kommer fra de alleryderste egne af vores solsystem og går i en bane ind forbi Solen. Her vil den efterlade en masse sten og støv, og når Jorden så passerer igennem denne kometbane vil sten og støv brænde op i Jorden atmosfære. Resultatet vil være flere stjerneskud end normalt på en almindelig nat.
Eta Aquariderne
Kometen, som har efterladt partikler i den bane Jorden nu går igennem, er Halleys komet. Det tager denne komet 76 år om at nå forbi Solen i sin bane, og næste gang kometen bliver synlig fra Jorden er 2061. Men hvert år på denne tid vil vi se stjerneskudssværmen Eta Aquariderne, og det er også Halleys kometbane, som Jorden krydser til oktober, når vi oplever stjerneskudssværmen Orioniderne.
Lyse nætter fra 5. maj
Udover det klare vejr er der også ret gode forhold for stjernekiggeri lige nu, inden de lyse nætter begynder 5. maj. Men også den aftagende måne give gode forhold. Når man skal kigge stjerner er det godt at finde et mørkt sted uden forstyrrende lys fra gadelamper og huse. Lad øjnene vænne sig til mørket en 15 minutters tid, og husk varmt tøj. Lad mobilen blive i lommen, for også lyset fra mobilen ødelægger nattesynet.
Når man så alligevel er ude at kigge, så find Karlsvognen øverst på himlen og nedenunder – mod syd – ses løven med det spejlvendte ”spørgsmålstegn”, der er løvens hoved. Planeten Jupiter ses først på natten mod vest.