DEN MEDICINSKE URTEHAVE

Besøg Steno Museets skønne urtehave

Gemt bag havens buede mur finder I en skøn oase med medicinske planter og urter. Nyd de mange dufte og farver, eller sæt jer på en bænk og nyd stilheden eller jeres medbragte mad.

Mennesket har altid behandlet sygdomme med planter. Oprindelig var det vilde planter, som man samlede i naturen. I Middelalderen blev lægeplanter dyrket organiseret i klostrenes medicinske urtehaver.

Den medicinske urtehave på Steno Museet minder om en klosterhave. Her kan du finde mange gamle og velkendte lægeplanter. I 1800-tallet fandt man ud af at isolere de virksomme stoffer i lægeplanterne og fremstille dem i laboratorier. I dag har medicinalindustrien overtaget produktionen af lægemidler, men flere af nutidens lægemidler har stadig deres oprindelse i planter. Mange danskere spiser stadig tørrede planter og planteekstrakter, som sælges i supermarkeder og helsekostbutikker. I 1992 begyndte Lægemiddelstyrelsen at kræve godkendelse for dette salg af plantemedicin. Godkendt plantemedicin i Danmark sælges i dag som ”naturlægemidler”, når anvendelsen er almindeligt anerkendt. Naturlægemidler benyttes til selvbehandling af lettere sygdomme, som ikke kræver lægebesøg.

I Den medicinske urtehave kan du se omkring 250 forskellige planter, der alle har været eller stadig bliver brugt i den medicinske verden, i klosterhaver eller i folkemedicin. Nogle af urterne lagde pestlægen i næbbet på pestmasken, når han skulle på besøg hos de syge, og andre har været brugt, når næsen var stoppet, og en svær forkølelse skulle lindres.

Mange af urterne har indholdsstoffer, der bliver brugt i nutidens medicin. Omkring 40 procent af den medicin, der udvikles i laboratorier stammer fra stoffer, der oprindeligt er fundet i planter.

Måske kan I dufte jer frem til flere krydderurter I kender, og som i dag flittigt bliver brugt i mange køkkener, når maden skal krydres.

Urte-app i Den medicinske urtehave

Ny USEEUM-app. Få styr på planterne i Den medicinske urtehave og læs de spændende historier. Download den nederst på siden. 

Rundvisninger i Den medicinske urtehave

I løbet af sommerhalvåret inviterer Steno Museet og botaniker Anne Murmann på spændende rundvisninger i Den medicinske urtehave. Hold øje med hjemmesiden eller Facebook mht. nye datoer for rundvisning. Sommeren 2024 er desværre udsolgt. 

I Den medicinske urtehave finder du også Vejrstationen.

Pressebilleder

Pressebilleder kan frit bruges til redaktionel omtale af Science Museerne. Credit: Science Museerne