Meteoritter fra det indre Solsystem er landet på Science Museerne

Museumsinspektør og astronom Ole Eggers Bjælde er en glad mand. Han har fået en meget gammel gave i form af to meteoritter.

Ole Eggers Bjælde foran Ole Rømer Observatoriet med de to meteoritter, som kan opleves til sommerens kulturhistoriske rundvisninger.

Hver dag falder mange tons af sten og støv fra Solsystemet mod Jordens atmosfære og brænder op som flotte stjerneskud – eller meteorer som de også kaldes. En lille del af dem overlever deres tur igennem atmosfæren. Dem kalder vi meteoritter.

De to nye meteoritter i vores samling på Science Museerne stammer formentlig fra en asteroide, som er blevet ramt af en stor sten, der har efterladt et krater og slynget sten og støv ud i det indre Solsystem.

Meteoritter fundet i Niger af nomader

De to meteoritter blev fundet af en gruppe nomader i det afrikanske land Niger, som fandt dem i ørkenen sammen med en del andre sten i 2019. I alt 50 kg sten, som lå og skilte sig ud fra ørkensandet. Alle stenene mindede om hinanden og var en del af samme nedslag. Meteoritter er kommet til Science Museerne via meteorekspert Jesper Grønne.

Meteoritfundet er navngivet NWA (North West Africa) 13281 og tilhører gruppen af almindelige kondritter. En kondrit er den mest almindelige type meteorit, og omkring 80 % af alle fund er af den type.

Smelteskorpe vidner om rejse gennem Jordens atmosfære

Det særlige ved de to meteoritter er den fantastiske smelteskorpe, som dækker en stor del af de to sten. Smelteskorpen stammer fra stenenes rejse igennem Jordens atmosfære, hvor sammenstød og friktion med atmosfærens molekyler har opvarmet stenene til et par tusinde grader og næsten smeltet overfladen.

Meteoritterne er rige på mineralet pyroxen, som indeholder silicium, ilt, jern, magnesium med mere og findes i Jordens skorpe og den flydende kappe nedenunder skorpen. Desuden indeholder meteoritterne olivin, som består af mange af de samme grundstoffer, men er kendt for en mere grønlig farve mod pyroxens sorte eller brunlige farver. Olivin på Jorden dannes, når magma fra Jordens indre køler af og hærder.

De to meteoritter bliver en del af formidlingen på Ole Rømer Observatoriet og kan lige nu opleves ved sommerens kulturhistoriske rundvisninger.