Det kunne have været fedt, hvis den var sjælden

På disken ved indgangen til Væksthusene står i øjeblikket en orkide i blomst. I over 10 år har den stået i opformeringen, hvor gartnerne har ventet på, at den skulle springe ud, så de kunne artsbestemme den. Men resultatet var botanisk set skuffende.

Gartnerne i Væksthusene havde håbet. For måske var det the real thing. Det vil sige en sjælden orkide, som var indsamlet af forskere fra Aarhus Universitet på en af deres feltture, fx på Borneo eller i Ecuador.

”Det eneste vi vidste var, at det var en orkide,” siger gartner Christian Munk. ”Men det siger jo ikke ret meget om, hvad det ellers er for en, og hvor den kommer fra. Planten skal være i blomst for, at man kan finde ud af, hvilken art den tilhører.”

Men da blomsten endelig sprang ud efter over 10 års ventetid, viste den sig bare at være en blanding af forskellige arter.

”I Væksthusene er 99% af vores planter den ægte vare, så det kunne have været fedt, hvis det var en sjælden plante med relation til forskning,” siger gartner Bjørn Bjerre Lang.  ”I stedet er det sådan en slags ”gartner-hybrid” eller ”kommerciel-hybrid.” Det betyder, at den er fremavlet kunstigt med henblik på salg, og dermed ikke naturlig.”

Væksthusene blev ombygget og udvidet for over 10 år siden. Der var der mange planter, der blev flyttet og opmagasineret. Nogle planter og skilte blev rykket væk fra hinanden i flytteprocessen.

”Vi ved ikke, hvordan planten er kommet ind i husene, men et gæt er, at det skete dengang. Desværre er den ikke noget værd botanisk set,” konstaterer Bjørn Bjerre Lang.

Orkideen kan ses de næste par uger på bordet ved indgangen til Væksthusene.