Efterår: Planterne gør sig klar til vinter

Hele spektret af efterårsfarver på display i den danske natur. I Botanisk Have Aarhus bliver bladene næsten selvlysende af grønne, røde, gule og brune blade. Men hvorfor skifter bladene farve om efteråret? Det fortæller biolog ved Science Museerne Signe Eiserhardt om.

Om efteråret, når dagene bliver kortere og kortere, begynder de løvfældende planter at gøre klar til vinter. Det er en kemisk proces som forandrer planternes udseende og ændrer landskabet hvert efterår.

I løbet af hele sommeren har planten dannet energi til at vokse gennem fotosyntesen i bladene. I efterårets få lyse timer kan bladene ikke længere fotosyntetisere så meget, og planten begynder derfor at fælde bladene i stedet.

Når en løvfældende plante gør klar til vinter, indsamler og genbruger den sukkerstofferne og mineralerne i bladene, og lagrer dem i rødder og grene. Planten holder også op med at danne det grønne klorofyl, som er vigtig i fotosyntesen. Når klorofylet i bladene langsomt bliver nedbrudt, vil man begynde at se de farver, som ellers blev dækket.

De gule og røde farver fra carotenoider og anthocyanin kommer til syne. Til sidst vil de gule og røde farver dog også blive nedbrudt, og så er der kun de brune stoffer, tanninerne, tilbage. Og så er vinteren på trapperne.