Fem år siden Danmark lukkede ned
Torsdag 11. marts 2020 lukkede Danmark ligesom det meste af verden ned på grund af corona-pandemi. Det var ét af danmarkshistoriens største sociale eksperimenter og medførte mange forskelligartede reaktioner lige fra takkebreve til protestdemonstrationer. Morten Arnika Skydgaard, museumsinspektør på Science Museerne, tager os med på en samtidshistorisk overflyvning via danmarkshistorien.dk

”Det, jeg vil sige i aften, vil komme til at få store konsekvenser for alle danskere”, forklarede statsminister Mette Frederiksen på et hasteindkaldt pressemøde den 11. marts 2020. På blot tre dage var smitten med coronavirus tidoblet i Danmark. Der var over 500 smittede. Statsministeren fortsatte: ”Italien er lukket ned. På hospitaler mangler der respiratorer og personale. Det er ikke et skræmmebillede. Det er virkeligheden i et land, de fleste af os kender”.
Smitten er ude af kontrol
Forud lå en dramatisk dag, som var begyndt med et videomøde i EU, hvor de europæiske sundhedsministre havde lyttet til deres italienske ministerkollega, som fortalte, hvordan den nye coronavirus havde medført en katastrofe i sundhedsvæsenet. Han opfordrede indtrængende sine europæiske kolleger til at handle, før det var for sent. Flere områder i Norditalien var lukket ned, men for langsomt, og smitten var ude af kontrol.
Bliv hjemme!
Statsminister Mette Frederiksen beskrev herefter den forestående nedlukning af landet. Næste dag skulle alle skoleelever og studerende blive hjemme. Offentligt ansatte, som ikke varetog kritiske funktioner, skulle arbejde hjemme. Alle indendørs kulturinstitutioner blev lukket og private arbejdsgivere blev kraftigt opfordret til, at de lod flest mulige medarbejdere arbejde hjemme.
Hastelov indført
Få eksperter havde forudset, at indgrebet ville blive så monumentalt og omfattende, men det skulle regeringen efterfølgende få ros for. Sundhedsminister Magnus Heunicke sagde senere om stemningen efter mødet: ”Folk stod med tårer i øjnene. Det var jo point of no return”. Dagen efter vedtog Folketinget en hastelov, som overdrog al magt fra landets fem regioner til sundhedsminister Magnus Heunicke, dvs. at ministeren kunne iværksætte et hvilket som helst tiltag uden at rådføre sig med Folketingets partier. Denne indgribende epidemilov kom senere i politisk modvind og blev ændret.
Læs mere på danmarkshistorien.dk
Se nogle af de markante genstande fra perioden på sciencemuseerne.dk