Heftig Science Battle i festugen
Børnefamilier og formidlere på Science Museerne gik engageret til værks, da der i Aarhus Festuge skulle dystes om, hvilket naturvidenskabeligt fagområde der var det sejeste: Biologi eller astronomi.
Længe har der hersket en heftig debat på Science Museernes gange. Biologi eller Astronomi - hvilken science er sejest? I weekenden blev det afgjort i Byparken under Aarhus Festugens rammer, og publikum var med til at tage beslutningen.
Konceptet var simpelt: 3 runder, 2 duellanter, 1 vinder. I det ene ringhjørne var biolog Helena Johansen på pletten som biologiens beskytter. I det andet hjørne stod fysikstuderende Frederikke Vorgod klar, armeret med et arsenal af astronomiske spidsfindigheder. I teltet var 50-60 mennesker, heraf halvdelen børn, udstyret med stemmeark. Nu skulle det afgøres!
1. runde: ’det hurtigste’
Helena lagde benhårdt ud for biologien. Forestil dig en svamp – ikke særlig hurtig, vel? Forkert! I hvert fald for svampen med kælenavnet møg-kanonen, der skyder sine sporer afsted på én 400’te-del af den tid, det tager os at blinke. Frederikke svarede igen med et vaskeægte stjerneskud, børnene kunne få lov at klappe. 1. runde endte tæt, med en lille overvægt af stemmer på astronomien.
2. runde: ’det mærkeligste’
Fysikstuderende Frederikke fortalte om astronauternes mærkelige hverdag på den internationale rumstation. Men først tilbød hun en lækker forfriskning til hendes konkurrent, Helena. En gullig væske, Helena drak uden betænkninger. Herefter fortalte Frederikke om, hvordan astronauterne drikker deres egen tis oppe på rumstationen – dog i en fuldstændig renset form, selvfølgelig! Helenas modsvar var at dele røde balloner ud til alle gæsterne og bede dem om at puste dem op med næsen. Herefter skulle de, som sælen Klapmydsen, svinge ballonen rundt omkring for at imponere potentielle mager. Det gik ikke særlig godt for nogen, men var mægtig sjovt at se på. 2. runde endte også tæt – måske stadig med en lille fordel for astronomien!
3. runde: ’det farligste’
Frederikke havde fundet de helt store skyts frem: en supernova-eksplosion! En døende stjerne, der eksploderer i et af de voldsomste øjeblikke universet kan præstere! For at simulere dette, skulle børnene hver presse en ballon sammen, indtil den eksploderede – lige som en supernova sker, efter stjernen kollapser. Helena var dog ikke til at ryste – hun rodede lidt rundt i en plastik-kasse og kunne da vise ’Banana’ frem: en gullig fuldvoksen kongepython! Men – kongepythonen var jo ikke det farligste dyr her på jorden, fortalte Helena. Børnene havde mange bud på, hvad det så var: måske en løve, et næsehorn eller en ulv? Men nej – det er myggen, der som potentiel smittebærer, er det dyr, der årligt slår flest mennesker ihjel!
Efter denne kraftpræstation fra Helena og "Banana", var der ingen tvivl: biologien var dystens klare vinder! Nu burde der jo være ro på gangene på Science Museerne. Men mon ikke en ny astronomi-formidler har lyst til at udfordre biologien igen til næste år?