Hvad skal planten hedde?
Flere af planterne i Væksthusene har ikke et dansk navn. Nu kan du deltage i konkurrencen om at navngive Pavonia multiflora.
Pavonia multiflora blomstrer smukt i Tropehuset lige nu med flotte lilla og pinkfarvede blomster. Men hvad skal planten hedde på dansk? Det vil Science Museerne gerne have din hjælp til at finde ud af.
Om planten
- Pavonia multiflora stammer fra Brasilien
- På engelsk kaldes den ”Brazilian candles” eller ”Many flowers”.
- Slægten (Pavonia) er opkaldt efter den spanske botaniker Jose Antonia Pavon (1754-1840), som rejste i Sydamerika og beskrev mange nye arter af planter.
- Planten kan ikke tåle kulde, men kan dyrkes som potteplante indendørs
Pavonias kommende danske navn vil fremgå:
- På skilt ved planten
- I databasen over planter i Væksthusene
- I Useeum-app med planter i Væksthusene
Vi vil også skrive, hvem der har navngivet den.
Har du et forslag til, hvad Pavonia multiflora skal hedde på dansk, så kan du skrive det i kommentarsporet på opslaget på Facebook facebook.com/BotaniskHaveAarhus/ eller Instagram @vaeksthusene_aarhus Konkurrencen kører til 1. maj 2023 kl. 12.
Hvordan navngiver man en plante?
Det er god skik at give planten et artsnavn, der fortæller noget om planten, om dens voksested eller anvendelse. Det er ikke velset at opkalde planten efter sig selv, men man kan godt opkalde planter efter andre.
Alle planter får et latinsk navn, når de bliver beskrevet første gang. Det er det navn, man også kalder plantens videnskabelige navn. Det videnskabelige navn er et toleddet navn, der består af et slægtsnavn og et artsnavn.
Mange planter har foruden det videnskabelige navn også et lokalt navn. I modsætning til de videnskabelige navne er der ingen regler for brugen af de lokale navne.
Planter på dansk
I Danmark har vi dog et navneudvalg, der står for navngivningen af danske planter og plantedirektoratet har udgivet en bog ”Anbefalede plantenavne” der anbefaler danske navne til planter, der bruges i landbrug, gartneri, havebrug m.v.,
Selvom der ikke er nogen egentlige regler, er det god skik, at det danske navn også består af både et slægtsnavn og et artsnavn.
For eksempel Geranium sanguineum som på dansk hedder Blodrød storkenæb. I navnet på alle de andre arter af Geranium indgår storkenæb også som en del af navnet, for eksempel stinkende storkenæb, blød storkenæb, liden storkenæb.