Modeller kan hjælpe os med at forstå verden

Modeller spiller en central rolle i vores hverdag. De hjælper os med at forstå komplekse emner, visualisere det usynlige og skabe sammenhænge, som ellers kan være svære at begribe. På Steno Museet er modeller en vigtig del af udstillingerne – fra molekyler og planeter til menneskekroppe. Men hvad gør modeller til effektive læringsværktøjer, og hvordan kan vi udnytte deres potentiale bedst muligt?

Den australske kunstner Rebecca Vandyk-Hamilton og grupper af engagerede strikkere fra både Australien og Aarhus har skabt en gigantisk strikket moderkage til udstillingen ”Den oversete krop”. Det er et eksempel på, hvordan modeller også kan samskabes og fungere som kunstneriske og læringsmæssige samlingspunkter.
”Jeg synes, det er vildt, man kan se noget, som man ikke kan mærke. Det er et bevis på, at Jorden drejer rundt.” Udskolingselev om Foucaults pendul- Foto: Roar Paaske

Det undersøger vi som en del af det treårige forskningsprojekt "Modellens Kraft", hvor Science Museerne samarbejder med forskere fra Nationalmuseet, Moesgaard Museum, Det Kongelige Akademi og Interacting Minds Center ved Aarhus Universitet

Hvad kan en model?

Projektet fokuserer på, hvordan modeller fungerer som værktøjer til at formidle viden. Vi undersøger blandt andet betydningen af:

  • Lighed med virkeligheden: Hvor realistisk repræsenterer modellen det, den forestiller?
  • Tidsperspektivet: Kan modellen illustrere noget om tid fx forandringer over tid?
  • Størrelsesforhold:  Hvad betyder størrelsesforholdet mellem model og virkelighed for publikums forståelse?
  • Interaktivitet: Gør muligheden for at røre eller bruge modellen en forskel?
  • Formidlingsevne: Hvordan bruger modellen sin form og design til at kommunikere?

På Steno Museet er vi i gang med at udvikle metoder, der gør modeller til stærke læringsværktøjer. Målet er at skabe en formidling, der inviterer publikum til at være nysgerrige, undersøgende og kreative – både individuelt og i fællesskab.

Når publikum skaber med

Et godt eksempel på denne tilgang er et projekt med den australske kunstner Rebecca Vandyk-Hamilton og grupper af engagerede strikkere fra både Australien og Aarhus, som sammen har skabt en gigantisk strikket moderkage til udstillingen ”Den oversete krop”. Projektet viser, hvordan modeller også kan samskabes og fungere som kunstneriske og læringsmæssige samlingspunkter.

Forskeren Karsten Olsen fra Interacting Minds Center er gennem projektet tilknyttet Science Museerne. Sammen med forsker Nanna Holdgaard fra Nationalmuseet gennemfører han eksperimenter om modellers anvendelse i Science Museernes formidling. Vi ser frem til resultaterne, da de skal være med til at kvalificere måden vi fremadrettet formidler på.

Elever på opdagelse

I efteråret havde vi besøg af 55 udskolingselever, som gik på modeljagt i museet. Opgaven var at finde og beskrive deres favoritmodel. For mange elever handlede det om genkendelighed og forståelse. Her er nogle af deres refleksioner:

  • ”Jeg har valgt den, fordi jeg synes, det er sjovt at se, hvordan de forskellige grundstoffer ser ud.”
    (Periodiske system)
  • ”Det var spændende, og det var en god gengivelse.”
    (Magic Planet)
  • ”Da den er meget simpel, men viser noget ret avanceret.”
    (Tyngdekraftbrønd)
  • ”Jeg synes, det er spændende at se, hvordan kropsidealer er.”
    (Tre figurer i Kære krop, svære krop)
  • ”Jeg synes, det er vildt, man kan se noget, som man ikke kan mærke. Det er et bevis på, at Jorden drejer rundt.”
    (Foucaults pendul)

Find din egen favorit

Steno Museet er fyldt med modeller, der vækker nysgerrighed og giver ny indsigt. Kom selv forbi og find din egen favorit.

Hvem står bag

Projektet "Modellens Kraft" er støttet af VELUX FONDEN. Det involverer forskerne Morten Nielsen, Nanna Holdgaard, Peter Toft og Kristian Hoeck fra Nationalmuseet, Anders Emil Rasmussen fra Moesgaard Museum, Kirsten Marie Raahauge og Suzi Pain fra Det Kongelige Akademi samt Karsten Olsen fra Interacting Minds Center ved Aarhus Universitet.