Verdens største strikkede moderkage er klar til udstilling

Verdens største strikkede moderkage er nu klar til den kommende udstilling "Den oversete krop". Kunstværket, der vejer 175 kg og måler tre meter i diameter, er skabt af den australske kunstner Rebecca Vandyk-Hamilton i samarbejde med strikke-entuiaster fra Aarhus og Australien, og består af garn fremstillet af over 900 genbrugte t-shirts.

Lokale strikke- og hækleentusiaster var med til samskabelsesprojekt med den australske kunstner Rebecca Vandyk-Hamilton på Steno Museet og strikkede og hæklede den store placenta sammen.

Efter en rejse på tværs af kontinenter ankom moderkagen fra Australien til Aarhus i fem store kufferter i starten af november. Skulpturen skulle styk for styk sættes sammen, så den kunne genvinde sin fulde form. Derfor inviterede Steno Museet til et samskabelsesevent, hvor man kunne hjælpe med at strikke og hækle moderkagen sammen. 

Se indslaget på TV2 OJ: https://www.tv2ostjylland.dk/aarhus/nu-bliver-den-samlet

Fra overset til gigantisk kunstprojekt

Det tilbud var der mange der tog imod, og nu er moderkagen klar til Steno Museets nye udstilling "Den Oversete Krop," der sætter fokus på kvindelig biologi og de kønslige uligheder i medicinsk forskning. Gennem samarbejde med forskere, skoleelever og kunstnere vil udstillingen undersøge, hvordan kønslig skævhed har påvirket forskning, diagnosticering og behandling. 

Moderklagen er designet til at ligne det ægte organ med synlige lilla blodårer og suppleres af en hæklet navlestreng, der leder de besøgende videre ind i udstillingsområdet.

Science Museerne klipper navlestrengen til første del af udstillingen "Den Oversete Krop" januar 2025. Den fulde udstilling åbner i 2026. 

Deltagere bag den kommende udstilling er: 
Anne Sofie Bomholt Larsen, projektleder & koordinator, Institut for Biomedicin
Felicity Davis, associeret professor, Institut for Biomedicin
Silke Blair Chalmers, postdoc, Institut for Biomedicin
Ida Vogel, klinisk professor, Institut for Klinisk Medicin
Nina Rågård, forsker, Institut for Klinisk Medicin
Ulrik Bak Kirk, projektleder FEMALE, Institut for Folkesundhed
Christine Parsons, professor, leder af Interacting Minds Centre
Morten Arnika Skydsgaard, museumsinspektør, Science Museerne
Susanne Sindberg Kirkfeldt, arkitekt, Science Museerne
Ella Paldam, vicedirektør og formidlingschef, Science Museerne

Initiativet er taget af lektor Felicity Davis i samarbejde med forskere og kunstnere. Udstillingen er støttet af: Novo Nordisk Foundation 
Fotos: Rebecca Vandyk-Hamilton