HÅNDSPRIT PÅ FLASKER

Science Museerne har indsamlet forskellige håndspritflasker fra statsministerens håndspritdispenser til Carlsbergs Somersby-variant. 

Corona-pandemien betød fokus på håndhygiejnen som aldrig før. Man blev opmærksom på at vaske hænder på "den rigtige måde". Håndspritflasker indtog alle indendørs rum fra hjemmet til arbejdspladsen. I forlængelse af det opstod der kort tid efter 11. marts 2020 mangel på værnemidler både indenfor og udenfor sundhedssektoren. Det betød, at Lægemiddelstyrelsen 23. marts 2020 lancerede en kampagne kaldet "Danmark hjælper Danmark", hvor virksomheder, organisationer, myndigheder m.fl. blev opfordret til at komme med ideer til, hvordan der kunne skaffes flere værnemidler til sundhedssektoren. 

Somersby som håndsprit

I Fredericia fik brygmester for Carlsberg, Mikkel Laust Broe, ideen til at lave håndsprit af noget af den alkohol de i forvejen producerede. Her var der tale om en vin, som blev gæret højt nok til at man kunne destillere fra den, og dermed lave håndsprit. 
I samarbejde med Nyborg Destilleri, begyndte de at sende tankvogne afsted ugen efter. 
De slog sig senere sammen med ReEnergy, Ørsted og den danske stat og fik lavet et netværk under Den Nationale Operative Stab. Samtidig fik de bevilliget 17 millioner kroner af Carlsberg Fondet og Novo Nordisk Fonden som støtte til produktionen. 
De råvarer, der blev brugt til at lave håndspritten, brugte de normalt til Somersby. De fik lavet en opskrift på alkoholgæring, hvorved at alkoholprocenten kom så højt op som muligt. 
De store hospitaler brugte op imod 5000 liter ethanol i døgnet til at desinficere rum og til håndsprit. Derfor blev Carlsberg nødt til at øge produktionsmængden og fandt et sted i Kalundborg, som havde et anlæg stående de kunne bruge. Der blev i alt produceret tæt på 16 millioner liter ethanol eller håndsprit på denne måde. 

Markedsværdien steg 

Der var også flere butikker, som pludselig stod og manglede håndsprit på deres hylder. Folk hamstrede håndsprit til eget lager eller til at sælge videre. Hjemmesider som Den Blå Avis, havde annoncer, hvor folk solgte 250 ml håndsprit til 900 kr. Annoncerne blev dog fjernet af DBA, og det blev sidenhen forbudt at lægge salgsannoncer op for bl.a. håndsprit og toiletpapir. 
Der kom ligeledes historier fra sygehusene om, at folk stjal håndsprit, mundbind og andre værnemidler fra dem. 
På grund af efterspørgslen, skete der en prisstigning på håndsprit. På Apotekets Alcogel, som de også solgte før covid-19, var der en prisstigning på mellem 6% og 20%. Der blev også solgt håndsprit på en liter til 200 kr. 
Den 18. marts 2020 indførte regeringen, at butikkerne skulle have håndsprit sat op til deres kunder, et krav,  som flere butikker kæmpede med i løbet af marts og april. 
Da der var mangel på håndsprit, begyndte der at florere opskrifter på, hvordan man kunne lave sin egen håndsprit. Statens Serums Institut frarådede dog folk at lave deres egen, da den ikke havde den samme virkning overfor bakterier og vira, som godkendt håndsprit havde. 
Science Museerne har indsamlet Statsminister Mette Frederiksens håndspritdispenser.