Mandel

Mandler er meget velsmagende og populære, men dyrkningen er desværre også kolossalt vandkrævende.

Mandeltræ
Mandeltræ - Prunus dulcis
Blomstrende mandeltræ
De blomstrende mandeltræer er ganske smukke

 

Der spises flere mandler nu end nogensinde før.

Mandler bruges i stigende grad til en lang række forskellige ting. De spises rå eller med sukker som brændte mandler. De bruges i madlavning og til bagværk. Mandelolie fremstilles ved presning af mandler, og marcipan fremstilles ved at blande smuttede hakkede mandler med sukker, glukose og vand.

Mandeltræets udbredelse

Mandeltræet stammer oprindeligt fra Asien. Senere blev det bragt fra Middelhavsområdet til Amerika af spanske munke. I dag produceres 80% af verdens mandler i Californien.

Mandler er en stor miljøbelastning

Dyrkningen af mandler i Californien er ikke uden problemer. Mandeltræer er meget vandkrævende; der går omkring 4 l vand til at lave én enkelt mandel.

Grundvand bruges i øget omfang til vanding af mandelplantager og andre afgrøder i Californien, hvilket medfører, at grundvandet forsvinder med stor hast. Eksempelvis forsvandt der i løbet af 2012 og 2013 grundvand i Californien, svarende til hele Danmarks befolknings vandforbrug i 70 år.


Faktaboks:

  • Væksthusplacering: Middelhavshuset
  • Dansk navn: Mandel
  • Latinsk navn: Prunus dulcis
  • Familie: Rosenfamilien / Rosaceae
  • Naturligt voksested: Asien