Ris
Ris er den vigtigste ernæringskilde for over halvdelen af jordens befolkning, og op til 80% i visse asiatiske lande.

Dyrkning
Ris har været dyrket i Asien i næsten 7000 år. Fra Asien har risdyrkningen spredt sig, så der i dag dyrkes ris på alle kontinenter undtagen Antarktis.
Ris som fødevare
Ris er en græsart, ligesom alle de øvrige kornafgrøder. Ris er hovedernæringskilde for over halvdelen af jordens befolkning. Det er især en vigtig afgrøde i Asien, hvor ris i nogle lande udgør næsten 80% af føden.
To hovedgrupper
Der findes mange tusinde forskellige sorter af ris. De inddeles i to hovedgrupper: bjerg-ris, der kan dyrkes tørt ligesom som vores danske kornafgrøder, og sumpris, der skal have rødderne i vand og derfor dyrkes på oversvømmede eller overrislede marker. Sumpris er langt den vigtigste gruppe, og udgør omkring 90% af al den ris der dyrkes.
Klimabelastning
Dyrkning af sumpris er ikke uden problemer for klimaet. Ved nedbrydning af organisk materiale i de oversvømmede rismarker dannes og frigives metan. Metan (CH4) er en såkaldt drivhusgas, ligesom kuldioxid (CO2), men metans virkning på klimaet er 28 gange kraftigere end kuldioxid.
Faktaboks:
- Væksthusplacering: Tropehuset
- Dansk navn: Ris
- Latinsk navn: Oryza sativa
- Familie: Græsfamilien / Poaceae
- Naturligt voksested: Asien