Find rundt på stjernehimlen

2020 er ved at gå på hæld, og årets sidste fuldmåne er 30. december. Planetarieinspektør Aase Roland Jacobsen giver en guide til, hvordan man kan navigere rundt på stjernehimlen i december.

Foto: Jesper Grønne, hvadihimlen.dk

Selvom fuldmånens lys kan gøre det lidt vanskeligere at få øje på svage objekter, er der alligevel en masse at se efter derude. En frostklar nat er især god, for så er der ofte mindre dis i atmosfæren og dermed færre skyer.

Mod syd ser man en stor skæv firkant af stjerner med 3 klare stjerner i midten af firkanten. Det er stjernebilledet Orion med stjernerne, som siges at danne to skuldre, to fødder og tre bæltestjerner. Den højre skulder har en rødlig farve (Betelgeuse) og den venstre fod (Rigel) en blålig farve. Disse farver siger noget om stjernens temperatur, og her det lige omvendt end vandhanen derhjemme: den røde er den kolde stjerne og den blå er den varme. Men kold betyder dog mere end 2000 grader på stjernens overflade!

De 3 bæltestjerner kan man bruge som en sigtelinje ned mod horisonten , hvor man vil se himlens klareste stjerne Sirius. Går man den anden vej – opad mod højre rammer man stjernen Algebraen, også kaldet ”Tyrens røde øje” som har været nævnt i et tidligere blogindlæg. Lidt længere mod højre er den lille smukke åbne stjernehob ”Syvstjernen” eller ”Plejaderne”. Nogen siger den ligner en lille Karlsvogn.

Der er også planeter at se for tiden. Saturn og Jupiter har lige være meget tæt på hinanden, som også blev nævnt i et tidligere blogindlæg. Men her skal man gå ud lige efter solnedgang og en times tid frem, så kan man se dem mod vest tæt på horisonten. De forsvinder under horisonter ved 17.30 tiden.

Den røde planet Mars er et smukt syn. Den finder man det meste af aftenen og natten i sydlig retning, hvor den vil bevæge sig mod vest indtil kl. ca. 02, hvorefter den forsvinder under horisonten.

Vender man blikket mod nord finder man Karlsvognen, og står man et mørkt sted kan man ane 2 stjerner i knækket af vognstangen. Det er dobbeltstjernen Alcor og Mizar, som i virkeligheden er et 6 dobbelt stjernesystem, dog kan man med det blotte øje kun se 2 stjerner.

God fornøjelse med stjernekiggeriet på decemberhimlen.