I aften lyser supermånen

Det er fuldmåne cirka hver 29,5 dag. Her oplyser Solens lys hele den side af Månen, som vender mod Jorden. I aften tirsdag 14.6 kan man opleve fænomenet supermåne.

Den velkendte fuldmåne kan vi alle nyde, når det er klart vejr. Mange har nok oplevet at fuldmånen ser større ud, når den er nær horisonten, men det er synsbedrag!

Visuelt vil Månens størrelse faktisk variere, og det skyldes, at Månens bane omkring Jorden ikke er perfekt rund men elliptisk. Så sjældent vil Månen være usædvanlig tæt på Jorden, og så kaldes fuldmånen for supermåne. Ved supermåne vil Månen se 14 procent større ud, end når den er længst væk. Men også lyset vil være kraftigere nemlig hele 30 procent.

I dag har vi årets første supermåne, og næste gang det er fuldmåne d. 13. juli, er det også en supermåne. Hvis du vil se aftenens supermåne så kig mod syd ved midnat. Månen vil stå lavt lige over horisonten og være synlig kun et par timer frem. Som altid vil himmeloplevelser afhænge af vejret, så vi håber på en skyfri aften.