Kig op – hvad kan du se på himlen i den første forårsmåned?

Masser af stjerneoplevelser på himlen i marts. Find for eksempel stjernebilleder og Tyrens røde øje på himlen. 

Plejaderne. Credit: Wikimedia Commons

Alle os, der har fødselsdag det næste halve år, kan finde vores stjernetegn på himlen i aftentimerne i marts måned. Efter solnedgang er stjernebillederne Fiskene, Vædderen, Tyren, Tvillingerne, Krebsen og Løven alle synlige - fra Fiskene helt i vest, Tyren og Tvillingerne højt på himlen mod syd til Løven helt i øst. Stjernebillederne ligger på række hen over himlen og markerer Solens bevægelse på himlen i løbet af året. 

Tyrens røde øje

Flottest for tiden er Tyren og Tvillingerne, som begge befinder sig oven for stjernebilledet Orion. Tyren står med hornene fremstrakt, som om den skal til at angribe Orion med den klare røde kæmpestjerne Aldebaran genkendelig som Tyrens røde øje. Aldebaran kan du finde ved at forlænge de tre stjerner i Orions bælte opad som en pil. Pilen peger først i en retning omtrent mod Aldebaran og fortsætter derefter mod en af himlens mest imponerende stjernehobe Syvstjernen eller Plejaderne. 

Syvstjerne består af op mod 1000 stjerner

Ny forskning med målinger fra Gaia-satellitten har for nylig bekræftet, at to af stjernerne i Syvstjernen for nogle tusinde år siden var længere fra hinanden end i dag. Så hvis du kun kan se seks stjerner med det blotte øje, kan det være en del af forklaringen. Stjernehoben består dog af mange flere end de synlige stjerner – op imod 1000 stjerner, som er dannet omtrent samtidig.

De klareste stjerner i Tvillingerne

Til venstre for Tyren eller mod øst på himlen dominerer de to stjerner Castor og Pollux, som er de klareste stjerner i Tvillingerne. Pollux er den klareste af de to og er en anden kæmpestjerne i en afstand på omkring 34 lysår. Det gør den til den nærmeste kæmpestjerne til Jorden. Pollux er desuden vært for mindst én exoplanet. Castor har ikke exoplaneter omkring sig, men består faktisk af seks tætte nabostjerner. De seks stjerner har fået navnene Castor Aa, Ab, Ba, Bb, Ca og Cb og bevæger sig rundt om hinanden på få dage. Når vi ser Castor på himlen, ser vi kun én stjerne, fordi stjernerne ligger for tæt til at se lyset fra hver af de seks stjerner for sig.

Øst for Tvillingerne møder vi de næste stjernetegn Krebsen og Løven. Hvis du er oppe omkring midnat, kan du se Jomfruen og lidt senere Vægten, hvor Månen står de første dage i marts.