Sær lyd fra Mars

Nu kan du ikke bare se spektakulære billeder fra Mars. Du kan også høre, hvordan det lyder, når mars-roveren knirker hen over Mars' overflade.

Mars-roveren Perseverance har allerede sendt mange spændende billeder tilbage til Jorden, siden den landede på den røde planet 18. februar i år. Men helt fantastisk var det, da der 17. marts blev sendt særlige lyde til Jorden, nemlig lyden af metalhjulene, som kører på Mars:

Another First: Perseverance Captures the Sounds of Driving on Mars – NASA’s Mars Exploration Program

Det er for vildt at tænke sig: Perseverance-roveren er udtænkt, konstrueret og bygget over mange år på Jorden. Dansk rum-erhverv er med på 4 ud sf 7 instrumenter. Den har været undervejs i mange måneder fra Jorden med kurs mod Mars og overlevet turen på få minutter mod Mars overflade med faldskærm. Roveren har udført en landing uden kontakt eller styring fra Jorden. Alt sammen beregnet forinden. Og lige nu kører den rundt på vores naboplanet og laver disse lyde ...  og vi kan høre dem ...

Hør selv dette og vurder, om du ikke ville køre til mekanikeren, hvis din bil eller cykel sagde sådan! Men alt er i den skønneste orden, for hjulene er af metal, og derfor siger de sådan, når de kører henover Mars' sandede overflade. Lydoptagelsen varer 16 minutter og er taget med en mikrofon, som er monteret på Perseverance. Den kører 27.3 meter på de 16 minutter, og man kan følge med i, hvor roveren er lokaliseret netop nu på Location Map for Perseverance Rover - NASA Mars

Find spændende informationer og følg med i nyt om missionen på Nasas Mars Exploration Program. Netop nu gøres der klar til den første flyvetur med den lille helikopter Ingenuity.