Stjernehimlen i august

Perseiderne, planetkavalkade og Cassiopeia. August måned byder på masser af spændende astronomi og stjerneoplevelser.

Nu slutter de lys nætter fra søndag 7. august 2022. Så er der igen masser af muligheder for stjernekiggeri. 

En af de største meteorsværme Perseiderne topper i dagene 12. og 13. august med op til 100 stjerneskud i timen. En stjerneskudssværm er resterne fra en komet, som har gæstet solsystemet. Perseiderne er rester fra kometen Swift-Tuttle. I sin bane omkring Solen efterlader en komet en masse støv og sten. Når Jorden så krydser et sådant gammelt kometspor, vil en masse sten og støv brænde op i Jordens atmosfære, og så har man en stjerneskudssværm. 

Find et sted uden lysforurening

Desværre har vi også fuldmåne 12. august, så lyset fra fuldmånen vil i nogen grad gøre, at de knap så lysstærke stjerneskud ikke kan ses. Men allerede nu kan man, hvis det er klart vejr, opleve et større antal stjerneskud, da Perseiderne så småt startede 17. juli og slutter først  24. august. Så det er værd at gå ud og se mod stjernebilledet Perseus, når det er stjerneklart, og du har fundet et mørkt sted uden lysforurening.

Der er også mange synlige planeter i august. Det meste af natten kan man se Saturn, Jupiter og Mars. De store gasplaneter Saturn og Jupiter ses som to klare lysende prikker, mens klippeplaneten Mars har en tydelig rød farve. Venus vil være synlig på morgenhimlen. Populært kaldes Venus for ”morgenstjerne”, når den er synlig på morgenhimlen og ”aftenstjerne” når den er synlig på aftenhimlen. Også selvom det er en planet og ikke en stjerne.

Stjernebilledet Cassiopeia med sit velkendte ”W” vil stå højt i toppen af himlen, og Karlsvognen vil ses mod nord. Under Cassiopeia i sydlig retning vil du kunne finde vores nærmeste spiralgalakse ”Andromedagalaksen”. Men du skal stille dig et mørkt sted, lade dine øjne vænne sig til mørket og se efter noget, der ligner en tot vat!

Hvis du vil vide mere om stjernehimlen, astronomi og stjernebilleder, så kan du besøge Planetariet hver dag i sommerferien til og med uge 30 kl. 12 og 14.