Teleskop afslører nye astronomiske fænomener

Astronomer er mystificerede over nogle nyopdagede, spøgelsesagtige objekter, som er blevet observeret med et nyt radioteleskop.

Image by Bärbel Koribalski, based on ASKAP data, with the optical image from the [Dark Energy Survey](https://www.darkenergysurvey.org), Author provided

Lige siden kikkertens opfindelse har udviklingen af astronomiske instrumenter flyttet grænsen for, hvad vi kan se ude i verdensrummet. Det er ofte sket, at astronomer har opdaget hidtil ukendte fænomener, når de har taget et nyt teleskop i brug.

Derfor forventede astronomerne bag det nye australske ASKAP-radioteleskop (Australian Square Kilometre Array Pathfinder) også, at det højst sandsynligt ville føre til uventede opdagelser. Teleskopet benytter nemlig en ny teknik, som dels gør det muligt at observere store dele af himlen på en gang, dels gør udstyret særligt følsom over for svage, diffuse objekter.

Teleskopet har allerede vist sit værd. I 2019 opdagede astronomen Anna Kapinska nemlig nogle højst mærkværdige objekter, da hun gennemgik en del af de nye radioastronomiske data. Det var nogle spøgelsesagtige cirkler af radiostråling, der hang i rummet som en kosmisk røgring. Meget underligt!

Derfor markerede hun dem med 'WTF?', hvilket på pænt dansk kan oversættes til ”Hvad i alverden er er det?” 

Hverken Anna Kapinska eller hendes kolleger havde set noget lignende, og de havde ingen idé om, hvad det var. Og det har de sådan set stadigvæk ikke. De er ikke engang sikre på, om det er objekter i vores egen galakse, eller om de ligger millioner af lysår ude i universet.

De har systematisk undersøgt om der kunne være tale om tekniske fejl eller om objekterne kunne være specielle eksempler på kendte, kugleformede fænomener, fx en supernovarest, en planetarisk tåge eller en galakse set lige på. Men da det ikke lader til at være tilfældet, har de foreslået, at der er tale om en helt ny klasse af astronomiske fænomener, som de kalder ORC. Det står for ’Odd Radio Circles’ eller ’mærkelige radiocirkler’ på dansk. Det bliver spændende at finde ud af, hvilke astrofysiske fænomener den observerede radiostråling er et udtryk for.

Læs mere om Odd Radio Circles på videnskab.dk.

Du kan også tage et kig på astronomernes egen beskrivelse af fænomenet i en artikel fra the Astronomical Society of Australia. Læs artikel på engelsk om uventede cirkulære radio-objekter.