Vejrudsigt for Venus. 400 grader og svovlregn

Hvordan er vejret i Rummet? Tag på rejse i Solsystemet med planetarieinspektør ved Science Museerne Aase Roland Jacobsen og få vejrudsigten for Rummet.

I vores solsystem er der ekstreme vejrforhold på flere planeter. På Venus har aktive vulkaner på overfladen fx tilført store mængder CO2 til atmosfæren. Det har gjort, at drivhuseffekten er helt løbet løbsk, og planeten er dækket af et tykt skydække. Temperaturen er hele tiden mere end 400 grader, og når det regner, er det med svovlsyre.

Udbrud på Solens overflade sender mængder af stråling og ladede partikler ud i vores solsystem, og det er farligt for levende organismer. Heldigvis har Jorden et magnetfelt, som beskytter os. Resultatet af disse udbrud fra Solen, ser vi som  nordlys, oftest tæt på polerne, men også på vores egne breddegrader.

Planeten Mars har derimod ikke et beskyttende magnetfelt. Så stråling er en af de mange faktorer, som gør det vanskeligt at bosætte sig på Mars. Planeten Mars er en klippeplanet ligesom Jorden, men den har kun en meget tynd atmosfære, og der er ikke flydende vand. Det er både koldt og meget tørt. Der er dog vand på Mars i form af permafrost under overfladen og som frosne iskapper sammen med kuldioxid på polerne.

Hvis vi tager til planeten Jupiter, er det den største planet i vores solsystem og en gaskæmpe. Atmosfæren på Jupiter udgør så godt som hele planeten i sig selv, og der er enorme storme at se i de øverste dele af atmosfæren. Vi har navngivet den største orkan ”Den røde plet." For flere hundrede år siden begyndte man at kunne observere planeter med kikkert, og her så man allerede ”Den røde plet”. Så orkanen har mindst eksisteret i et par hundrede år. Jupiter har et kraftigt magnetfelt, så også her kan fænomenet nordlys opstå. Rumsonden Juno har taget flotte billeder af nordlys over Jupiters poler.

Image Credit: SSV, MIPL, Magellan Team, NASA

Følg med i rumvejrudsigten og se muligheden for nordlys, udbrud på Solen og meget mere på www.spaceweather.com

Følg rumsonden Juno Missionen på Juno - Mission to Jupiter | NASA