169 øjenbadeglas

I juni 2014 modtog Steno Museet en samling af øjenbadeglas fra en øjenlæge, som havde indsamlet glassene gennem et langt liv. Øjenbadeglas kendes på åbningens ovale form og konkave udskæring, således at glassets åbning kan slutte helt tæt til de bløde dele omkring øjet.

Små glas med stor variation

Man kender øjenbadeglas fra middelalderen, men de blev først rigtig benyttet fra 1600-tallet, hvor de ofte var af sølv for senere at blive fremstillet af enten porcelæn eller glas. De tidligste glas var ofte klare og mundblæste. Fra 1780'erne fremstilledes de første kulørte øjenbadeglas. Med en ny industriel fremstillingsform i 1800-tallet opstod det pressede glas, hvorefter glassene kunne massefremstilles.

Øjenbehandling i nutiden

Øjenbadeglas fremstilles fortsat, men nu oftest af plastic. I dag anbefaler øjenlæger ikke, at man skyller øjet, da det er vanskeligt at holde øjenbadeglas sterile, og man risikerer derfor infektioner ved skylning. I stedet dryppes øjensalve eller øjendråber direkte i øjet med en pipette.

Kuriøse medikamenter til øjenbehandling i Oldtiden

I det antikke Grækenland anbefalede lægen medikamenter, der kunne indeholde hugorm, hyænepote eller safran. De forskellige ingredienser blev blandet og opløst i f.eks. regnvand, gedemælk, kvindemælk eller urin fra drenge. Opløsningen kunne derefter duppes ind i øjet med en uldtot.