Elfenben fra planteelefant

Den vegetabilske elfenbenspalme har nogle af de mærkeligste blomster i planteriget. Den hanlige blomsterstand er pølseformet og vokser sig 2 m lang på et døgn. Den er varm at røre ved som følge af voldsom stofskifteaktivitet, hvilket tiltrækker en mængde små snude- og rovbiller, som bestøver palmen.


Plantedelene og de udskårne genstande stammer fra en botanisk indsamling af vegetabilsk elfenbenspalme, Phytelephas aequatorialis, fra Ecuador i det vestlige Sydamerika.

Palmen er indsamlet af lektor Anders Barfod i 1988 og opbevares i Aarhus Universitets Herbarium, som er en del af Science Museerne. Palmens navn er afledt af græsk Phyt (plante) og latin elephas (elefant) og betyder direkte oversat "plante-elefant". 

Blomsterstand fra elfenbenspalme. Foto: Finn Borchsenius
Blomsterstand fra elfenbenspalme.
Det er den hårde frøhvide, der anvendes som vegetabilsk elfenben. Foto: Hanne Teglhus
Frugtstand og frøhvide fra elfenbenspalme.
Det er den hårde frøhvide, der anvendes som vegetabilsk elfenben. Foto: Hanne Teglhus
Det er den hårde frøhvide, der anvendes som vegetabilsk elfenben.


Knapper lavet af vegetabilsk elfenben. Vegetabilsk elfenben var førhen en af de vigtigste eksportartikler fra Colombia og Ecuador. I dag bruges materialet mest til souvenirs. Foto: Hanne Teglhus
Knapper lavet af vegetabilsk elfenben. Vegetabilsk elfenben var førhen en af de vigtigste eksportartikler fra Colombia og Ecuador. 
I dag bruges materialet mest til souvenirs.