17 millioner til Sciencepark i Aarhus

Der er nu fuld finansiering til restaurering af Ole Rømer-Observatoriet og udvikling af en Sciencepark i Aarhus. Ole Rømer-Observatoriet får støtte fra Salling Fondene med 2 mio. kr., Nordea-fonden med 2 mio. kr. og Aarhus Kommune med 1 mio. kr. Projektet har tidligere fået støtte fra Aage og Johanne Louis-Hansens Fond og den filantropiske forening Realdania.

Aarhus får en helt unik formidlingsplatform for science, beliggende i Kongelunden. Det 110 år gamle Ole Rømer-Observatoriet, som hører under Science Museerne, Aarhus Universitet, står foran en større restaurering ude og inde, hvor bygningen skal bringes tilbage til et mere oprindeligt udtryk. Samtidig skal det naturskønne område omkring observatoriet forvandles til en Sciencepark, så gæster og skoleklasser kan opleve naturvidenskab både i dagtimerne og i mørket under stjernehimlen. Og så skal Ole Rømer-Observatoriet være tilgængeligt for alle.

Nu støtter Salling Fondene, Nordea-fonden samt Aarhus Kommune det visionære Aarhus-projekt med samlet 5 mio. kr. Tidligere har Aage og Johanne Louis-Hansens Fond og den filantropiske forening Realdania støttet det smukke observatorium med samlet 8,5 mio. kr. Derudover støtter Aarhus Universitet med 3,5 mio. kr. Restaurering og udvikling af Ole Rømer-Observatoriet som en ny science-platform i Aarhus er dermed fuldt finansieret.

Karin Salling, bestyrelsesnæstformand i Salling Fondene, mener, at projektet styrker sammenhængskraften og er med til at øge diversiteten i området. Hun siger:

”Det sender et meget stærkt signal – også i nationalt regi, at så mange fonde støtter op om finansieringen af dette nye visionære Aarhus-projekt. Scienceparken er med til at øge diversiteten i området og er en del af kulturarven. Det styrker tilmed sammenhængskraften med alt det nye spændende, der sker i Kongelunden.”

Christine Paludan-Müller, uddelingschef i Nordea-fonden, ser et stort potentiale i forhold til, at de besøgende kan komme tæt på naturvidenskab. Hun siger:

”Den kommende Sciencepark bliver et unikt tilbud til mange elever og gæster. Vi ser et stort potentiale i, at de besøgende i fællesskab med andre kommer helt tæt på naturvidenskaben, stjernerne og naturen, der omgiver os.”

Kongelundens projektdirektør Alvaro Arriagada, Aarhus Kommune, vurderer, at Ole Rømer-Observatoriet og Kongelunden vil blive en attraktion i fremtiden. Han siger:

”Kongelunden er fyldt med historiske steder, ligesom de fleste aarhusianere har egne historier derfra. Sådan har det været i mere end hundrede år, og lige nu er vi i gang med at skabe rammerne for, at Kongelunden også de næste hundrede år forbliver en vigtig destination i byen.

Derfor er vi i Aarhus Kommune utrolig glade for, at Science Museerne nu kan realisere visionen om en Sciencepark med spændende læringsrum for børn, familier og andre gæster. Sammen med det smukt restaurerede observatorium bliver det en fantastisk attraktion i fremtidens Kongelunden.”

Bent Lorenzen, direktør for Science Museerne, Aarhus Universitet, glæder sig meget over den enorme opbakning til projektet. Han siger:

”Vi er meget glade og taknemmelige for at også Salling Fondene, Nordea-fonden og Aarhus Kommune er med til at støtte udviklingen af observatoriet. Det er fantastisk, at så mange fonde og andre bidragydere har budt ind på dette projekt, som nu er fuldt finansieret.  Science Museerne vil gerne tilbyde mange aspekter af og vise mangfoldigheden i naturvidenskaben og kulturarven. Nu kan Science Museerne og Aarhus Universitet opbygge en formidlingsplatform med mange spændende tilbud til alle besøgende, herunder flere særligt rettet mod skole- og gymnasieelever. Udviklingen af observatoriehaven til en Sciencepark vil blandt andet betyde etablering af science-hytter, hvor vi kan tilbyde overnatning til skoleklasser, der vil kunne få en stor oplevelse med science og Aarhus Universitet.”.

Ole Rømer-Observatoriet og Scienceparken forventes at åbne i sommeren 2023.

OM FINANSIERING

Tidligere har Aage og Johanne Louis-Hansens Fond og den filantropiske forening Realdania støttet det smukke observatorium med 8.5 mio. Dermed er projektet nu fuldfinansieret med 17 mio. kr.,

Restaurering af Ole Rømer Observatoriet og udviklingen af Scienceparken i Aarhus støttes af:

Salling Fondene: 2 millioner kr.

https://sallingfondene.dk

Nordea-fonden: 2 millioner kr.

https://nordeafonden.dk

Realdania 4,5 millioner kr. 

https://realdania.dk

Aage og Johanne Louis-Hansens Fond 4 millioner kr.

https://louis-hansenfonden.dk/

Kongelunden, Aarhus Kommune 1 million kr.

https://kongelunden.aarhus.dk

Aarhus Universitet 3, 5 millioner kr.

https://au.dk

VISIONEN FOR OLE RØMER-OBSERVATORIET

Visionen for Ole Rømer-Observatoriet er tydeligere at sætte observatoriet på landkortet som et stykke af Aarhus´ og Aarhus Universitets kulturarv og i det hele taget styrke sammenhængskraften med Kongelunden og Aarhus. Anton Rosens ikoniske bygning og omgivelserne omkring observatoriet skal være en Sciencepark og platform for formidling af naturvidenskab af allerhøjeste kvalitet i naturskønne, historiske omgivelser.

Læs mere https://sciencemuseerne.dk/ole-roemer-observatoriet