Aarhus har fået sin egen rumbus

Vi bør som museum tænke i alternative måder at involvere vores gæster på, når vi er nødt til at holde lukket, mener museumsdirektør for Science Museerne i Aarhus, Bent Lorenzen. Derfor ruller vinterferien på Steno Museet nu ud til de private hjem med rumbus og AstroTakeaway. Hundredevis af takeaways er allerede bestilt.

Vinterferien plejer at være årets mest populære begivenhed på Steno MuseetOfte er omdrejningspunktet astronomi - fra rumrejser og exoplaneter til Mars og Månen. Emner, som altid vækker genklang hos både små og store besøgende. Ikke mindst vil de besøgende gerne trække i rumdragten i en kulisse af forskellige spektakulære baggrundsscenarier fra fjerne planeter. 

”I 2019 havde vi det højeste besøgstal nogensinde på Steno Museet. I år er situationen anderledes. Lige nu er museet lukket grundet corona, og vi får ikke mulighed for at åbne til vinterferien.  Vi har som alle andre været underlagt COVID-19 og restriktionerne i kølvandet af den. Det har naturligvis påvirket vores mulighed for at formidle viden.” siger Bent Lorenzen, direktør for Science Museerne, Aarhus Universitet. 

Derfor har Science Museerne valgt at omlægge museumsaktiviteterne og astronomiformidlingen i vinterferien til en fysisk og en digital del, der kan foregå derhjemme og udenfor under stjernehimlen. Konceptet hedder ”AstroTakeaway med StjerneSnack” og består af en pose med forskellige astronomi-aktiviteter, fribilletter og overraskelser, som man bestiller online. Derudover er der hver dag mini-webinarer (StjerneSnack) om forskellige astronomi-emner. 

Hundredevis af familier har allerede benyttet sig af muligheden, siden museet åbnede for bestilling i torsdags. Den gamle tjenestebil er desuden blevet forvandlet til en rumbus, og to astronomiformidlere har udskiftet den blå Science Museerne-t-shirt med en rumdragt for at uddele AstroTakeaway til de første 50, der har bestilt. 

”Det er afgørende, at vi som museum hele tiden fornyer os og tænker i alternative måder at involvere vores gæster på," siger Bent Lorenzen. "Sådan var det også før corona-krisen. Men naturligvis er det i øjeblikket COVID-19, der danner rammen om, hvad vi har af handlemuligheder. Derfor har vi set på, hvordan vi kunne finde en vej til en museumsoplevelse, som ikke var afhængigt af smittetallet. Med vores nye koncept kan vi sende astronomiaktiviteterne ud til børnefamilierne og forhåbentlig give dem lyst til at rette blikket mod stjernerne.”

Hvordan foregår det?

Gå ind på stenomuseet.dk og klik ind på vinterferien. Her kan man bestille sin AstroTakeaway, som indeholder spændende astro-aktiviteter til hele vinterferien og fremover. En pakke koster 175 kr. (værdi 450 kr.)

Man kan vælge pick-and-collect eller at få tilsendt sin AstroTakeaway. 

AstroTakeaway kan afhentes som pick-and-collect på Steno Museet fra mandag 8. februar til mandag 15. februar i tidsrummet kl. 12-17  (også weekend). Astrobude i rumdragt vil udlevere takeaway fra foyeren efter de aktuelle corona-retningslinjer. Her vil rumbussen også være parkeret, når den ikke er ude at køre med takeaway. På Steno Museets facebook-side vil man fra fredag 5. februar kunne finde mere info om rumbussens køreplan, når den begynder at køre i Aarhus og omegn: www.facebook.com/StenoMuseet

De første 50 i Aarhus og omegn, der får leveret deres takeaway med rumbus og to astronautbude, er fundet. 

I vinterferien fra 15.-21. februar 2021 kan man også være med til 15 minutters online StjerneSnack med en astronomiformidler, der fortæller om dagens emne, fx stjernekort, stjerneskudssværme, Månen og mange andre spændende emner. Se den samlede plan for StjerneSnack på stenomuseet.dk fra fredag 5. februar. 

Læs mere om AstroTakeaway med StjerneSnack

<section></section>