Byens grønne oase fejrede 150-års fødselsdag

Det myldrede med glade besøgende, da Botanisk Have afholdt rund fødselsdag 24. juni-27. juni 2023. 3233 gæster blev det til henover de 4 dage, som vejrmæssigt både bød på sol, blæst og torden.

 

Da fugleentusiast Christian Foged samlede folk til sin fugletur i Botanisk Have havde han til dato spottet 82 forskellige arter, hvilket i sig selv kan synes som et overraskende antal i en park som ligger midt i en by. Men under turen fandt han fugleart nr. 83 – en rørsanger, som holdt til i et ca. 100 kvm stort område med rørskov i haven. 

Oase fyldt med plante- og dyrearter

Og biodiversiteten er skyhøj i Botanisk Have, både hvad angår dyr og planter. Til generalprøven på en botanik-tur rundt i haven med botaniker Peter Wind

fandt han mange spændende og sjældne planter, bl.a. priklæbet gøgeurt (Dactylorhiza majalis ssp. integrata) bjerg-kløver (Trifolium montanum), der ellers kun kendes fra meget få lokaliteter i Danmark og tysk visse (Genista germanica)som ifølge naturbasen sidst blev fundet i Sønderjylland i 1967.

Paradise-hotel for insekter og pindsvin

Vi har brug for insekter til at øge og bibeholde biodiversiteten. Naturens sammenhængskraft er kompleks og bestemte planter er afhængige af bestemte insekter for at kunne overleve. Og vise versa. Derfor byggede vi et insekthotel som samskabelsesprojekt med børn og voksne. Nu er insekthotellet – eller resortet som vi kalder det – rykket ud i Væksthusenes vilde baghave, hvor vi håber en masse insekter vil flytte ind.

Naturen i centrum 

Ellers var der foredrag, rundvisninger, workshop og udstillinger, som alle tiltrak mange besøgende. Botanisk Haves venner stod for en reception, som rundede fire spændende og intense dage af med taler og 250 gæster.  Nu venter hverdagen, men forhåbentlig er der kommet mere fokus på den unikke natur som Botanisk Have rummer.

Fakta

Botanisk Haves Venner, Haveselskabet, Danmarks Naturfredningsforening, Verdens Skove, Arternes Aarhus, Jydsk Orchide Klub og Science Museerne står bag fejringen. 

Botanisk Have blev etablevet 27. juni 1873 af Haveselskabet. I dag passes Botanisk Have af Botanisk Haves Venner, Science Museerne og Aarhus Kommune.