Kolibribusken blomstrer i Væksthusene

Sommerfugle og kolibrier er særligt vilde med de orangerøde blomster.

Foto: Egon Krogsgaard

Lige nu kan man se kolibribusk (Hamelia patens) i fuldt flor i Tropehusets Sydamerikabed. Kolibribusk tilhører kaffefamilien (Rubiaceae). Den stammer fra Amerika, hvor den naturligt vokser i tropiske og subtropiske områder fra Florida mod nord til Argentina mod syd. 

Sommerfuglene i Væksthusene elsker de orange-røde blomster, og man skal ikke vente ret længe for at se en sommerfugl lande, rulle sin snabel ud og stikke den ned i en blomst for at drikke nektar.

I naturen er det ikke kun sommerfugle, der tiltrækkes af blomsterne. De besøges også flittigt af kolibrier, hvis næb og lange tunge kan nå ned til nektaren i bunden af de rørformede blomster. Ligesom sommerfuglene hjælper kolibrierne med at bestøve blomsterne.

Når blomsterne er bestøvede, danner de små røde bær, som bliver sorte, når de er helt modne. Bærrene spises af fugle, hvilket samtidigt hjælper planten med at sprede sine frø. 

På engelsk har planten flere forskellige navne bl.a. Hummingbird bush. På samme måde som vi herhjemme planter sommerfuglebuske i haven, når vi gerne vil have flere sommerfugle, bruges kolibribusk som haveplante i tropiske og subtropiske områder af Amerika, når man gerne vil have flere kolibrier i sin have.