Ny udstilling om ISS på Steno Museet

"Rumstationen - på mission med Andreas Mogensen" er åbnet på Steno Museet. Udstillingen giver et unik indblik i, hvordan hverdagen er, når man befinder sig 400 km. over havets overflade.

Foto: Marjun Danielsen, AU foto, Aarhus Universitet

Ny udstilling på Steno Museet - ”Rumstationen – på mission med Andreas Mogensen”

Her får de besøgende en unik mulighed for at opleve Den Internationale Rumstation (ISS), som Andreas Mogensen skal leve og arbejde på det næste halve år.

Udstillingen består af en markant geometrisk og sanserig rumstationstruktur, som i sit design, æstetik og materialevalg sender gæsten på en begivenhedsrig og jordnær “rummission”. En mission, hvor forskning, teknologi og rumeventyret formidles gennem astronauten Andreas Mogensens arbejde og hverdag. En hverdag i vægtløs tilstand, der på mange måder er meget forskellig fra en hverdag på Jorden.

Gå på opdagelse og få indblik i livet ombord på ISS, som det foregår ca. 400 km over havets overflade, og hør om nogle af de spændende forsøg, som Andreas Mogensen skal arbejde med under sin Huginn-mission.

Den danske astronaut agerer selv virtuel guide igennem hele udstillingen og fortæller, hvilken fysisk og psykisk betydning det har at leve i en vægtløs tilstand og i det hele taget at opholde sig på ISS. Man kan blive klogere på, hvordan man klarer hygiejnen, og hvorfor det er vigtigt at rense og genanvende så meget væske som overhovedet muligt, fx ved at omdanne urin til drikkevand.

De besøgende kan få et indblik i forskellige forsøg, Andreas Mogensen skal udføre, og hvad de går ud på, men også hvordan de undersøgelser og eksperimenter, der udføres på rumstationen, overhovedet kan have betydning for os på Jorden. Den danske astronaut skal også teste nogle specielle lyspaneler, der efterligner det naturlige dagslys, som vi kender det på Jorden. Det er nemlig ikke muligt at opleve en normal døgnrytme, når man drøner omkring Jorden med 28.000 km i timen og oplever 16 solopgange og solnedgange på et døgn.

Læs mere om udstillingen