Ny udstilling på Steno Museet stiller skarpt på unges online-liv

Fredag 24. september 2021 åbner Science Museerne "Kroppen som data". Udstillingen skal få de besøgende til at forholde sig mere kritisk til deres "online-jeg", hvad de deler med andre, og hvem de giver deres data til.

Du lægger en selfie på Instagram og liker fem opslag. Du accepterer cookies på ti hjemmesider, deler din lokalitet og laver syv søgninger på Google. Du registrerer, om du vil være donor via din nye Sundhedskort-app og skriver en anmeldelse på Trustpilot. 

Dette kunne være en helt almindelig dag i en vilkårlig danskers liv. Mængden af data, hvem vi deler det med, og hvad vi deler, er eksploderet. Det samme er risikoen for misbrug.  

“Vi sælger helt sikkert vores tid til tech-giganterne. Spørgsmålet er, om vi også sælger vores sjæl” siger Carsten Obel, som er professor i mental børnesundhed ved Folkesundhedsvidenskab på Aarhus Universitet. Han er projektansvarlig for forskningsprojektet "Giv de unge ordet", som udstillingsafsnittet "Kroppen som data - din overvågende krop" er en del af.   

I udstillingen skal de besøgende forholde sig til, hvem de er online, og hvilke informationer og data de egentlig deler med andre. Den primære målgruppe er ligesom ved udstillingen ”Kære krop, svære krop” unge og særligt elever i 7.-10- klasse.  

Formidlingschef for Science Museerne, Aarhus Universitet, Linda Greve siger: 

”Indsamling af data er kontroversielt. På den ene side ved vi godt, at vi skal være på vagt. På den anden side åbner deling af data også for muligheder og fællesskaber. Udstillingen er ikke en løftet pegefinger, men en ramme for refleksion og en invitation til en diskussion af, hvordan vi forholder os til data i hverdagen.” 

For at sikre at udstillingen rammer de unge, har Steno Museet helt fra begyndelsen inddraget de unge i form af gymnasieelever fra Akademiet for Talentfulde unge samt udskolingselever.  

“Vi åbner en udstilling, vi slet ikke havde drømt om, da vi startede projektet. Inddragelsen af de unge helt fra begyndelsen af processen gør, at de unge ikke bare har vurderet vores ideer, men at udstillingen reflekterer det, de er optagede af,” siger Linda Greve. “At have de unge med i hele udviklingsarbejdet har været en kæmpe gave.” 

Hvad kan man opleve i udstillingen ”Kroppen som data” 

The Animation Workshop har lavet en ”diskriminationsmaskine”, som illustrerer, hvordan vi hver dag fodrer vores telefoner og computere med data om os selv. Lone Hørslevs digt "Dagene er data" danner baggrund og viser, hvilke teknologier der samler data ind om os. En oversize marionetdukke stiller spørgsmålet ”Hvem trækker i dine tråde”, og film viser, hvordan der er blevet samlet forskellige sundhed- og sygdomsdata ind om danskerne siden 1600-tallet.  

De besøgende stilles også spørgsmålet: Hvem er du på sociale medier? Fluen på væggen? Den perfekte krop? Den ivrige deler? Og hvad skjuler du? De dårlige dage? Den usunde mad?  

Udstillingsafsnittet "Kroppen som data - din overvågede krop" er lavet sammen med unge fra Akademiet for Talentfulde Unge, forskere fra Health, Aarhus Universitet og The Animation Workshop/VIA University College i Viborg. 

Projektet, herunder udstillingsafsnittet, er støttet af Novo Nordisk Fonden.

Læs mere om projektet? Giv de unge ordet: givdeungeordet.dk