Bestøvning af åkander med flamingo og nylonstrømper

Når man ikke har særlige biller til at klare bestøvningen af åkander med, må man benytte sig af alternative metoder. Målet er at danne nye åkande-frø.

Victoria-åkanden (Victoria amazonica) har en meget interessant måde at blive bestøvet og sprede sine frø på i naturen.

Ved skumringstid springer de hvide blomster ud og udsender en behagelig duft, der kombineret med deres hvide farve tiltrækker store biller, kaldet Torbister (Scarabaeidae). 

Temperaturen inde i blomsterne er omkring 10 grader celsius højere end omgivelserne. Den højere temperatur er med til at sprede duften, der tiltrækker billerne. Hen på aftenen lukker blomsterne sig, og billerne bliver fanget inde i blomsten resten af natten samt det meste af den næste dag. På andendagen, om aftenen, bliver blomsterne røde, og de åbner sig for anden gang. Billerne kan nu frit flyve videre til en ny hvid blomst med kroppen fyldt med pollen. 

Billerne tiltrækkes af blomsternes af farve og aroma, og de flytter pollen med sig fra blomst til blomst som på den måde bestøves. Billerne belønnes for deres indsats med mad i form af saftige staminoder, et varmt og sikkert sted at overnatte og et kammer, hvor de kan parre sig. Så det er et forhold, der til gavn for både planten og billerne

Når blomsten er bestøvet, trækker blomsterstilken sig sammen, og blomsten trækkes ned under vandet. Den forbliver under vandet, indtil frøene er modne. Når frøene er modne, opløses den sidste del af blomsten, og frøene flyder op til overfladen. I Amazonas, hvor åkanden kommer fra, bliver frøene spredt med flodens vand.

I Tropehusets dam blomstrer Victoria-åkanden lige nu. Her er ingen af de store biller, der bestøver blomsterne i naturen. Så i stedet eksperimenterer gartnerne med kunstig bestøvning af blomsterne. De firkantede plader, der flyder rundt i dammen, er Victoria-åkandeblomster, der er blevet kunstigt bestøvet, og derefter puttet ned i en nylonstrømpe sammen med et stykke flamingo.

Lykkes bestøvningen og hvis der dannes frø, vil de ligge inde i nylonstrømpen lige til at samle op. Uden nylonstrømpe og flamingo vil planten trække blomsten ned under vandet, og man vil aldrig kunne finde frøene igen.