Nylonstrømper og flamingo hjælper med at danne nye åkander

Når man ikke har en Torbister-bille ved hånden til at bestøve sine åkander med, må man finde alternative metoder. Målet er at danne nye åkande-frø.

Victoria-åkanden (Victoria amazonica) frø bestøves og spredes af en særlig bille i naturen, der både får mad og husly i den smukke blomst. 

Biller bestøver Victoria-åkanden i naturen

Ved skumringstid springer de hvide blomster ud og udsender en behagelig duft, der kombineret med deres hvide farve tiltrækker store biller, kaldet Torbister (Scarabaeidae). 

Temperaturen inde i blomsterne er omkring 10 grader celsius højere end omgivelserne. Den højere temperatur er med til at sprede duften, der tiltrækker billerne. Hen på aftenen lukker blomsterne sig, og billerne bliver fanget inde i blomsten resten af natten samt det meste af den næste dag. På andendagen, om aftenen, bliver blomsterne røde, og de åbner sig for anden gang. Billerne kan nu frit flyve videre til en ny hvid blomst med kroppen fyldt med pollen. 

Billerne tiltrækkes af blomsternes af farve og aroma, og de flytter pollen med sig fra blomst til blomst som på den måde bestøves. Billerne belønnes for deres indsats med mad i form af saftige staminoder, et varmt og sikkert sted at overnatte og et kammer, hvor de kan parre sig. Så det er et forhold, der til gavn for både planten og billerne

Når blomsten er bestøvet, trækker blomsterstilken sig sammen, og blomsten trækkes ned under vandet. Den forbliver under vandet, indtil frøene er modne. Når frøene er modne, opløses den sidste del af blomsten, og frøene flyder op til overfladen. I Amazonas, hvor åkanden kommer fra, bliver frøene spredt med flodens vand.

Nylonstrømper erstatter Torbister-bille

I Tropehusets dam er der ingen Torbister-biller. Så i stedet eksperimenterer gartnerne med kunstig bestøvning af blomsterne. De firkantede plader, der flyder rundt i dammen på billedet, er Victoria-åkandeblomster, der er blevet kunstigt bestøvet, og derefter puttet ned i en nylonstrømpe sammen med et stykke flamingo.

Når det lykkes med bestøvningen og der dannes frø, ligger frøene inde i nylonstrømpen lige til at samle op. Uden nylonstrømpe og flamingo vil planten trække blomsten ned under vandet, og man vil aldrig kunne finde frøene igen.