Nyt teleskop ankommer til Ole Rømer Observatoriet mandag

Mandag 6/11 ankommer et nyt teleskop på Ole Rømer Observatoriet i Aarhus. Teleskopet er et spejlteleskop med en spejldiameter på 70 cm – en opgradering fra vores gamle teleskop, som var 28 cm. Spejlets diameter er afgørende, da et større spejl samler mere lys end en mindre. Det svarer til at observere nattehimlen med et øje på 70 cm. Det store spejl bliver det største fungerende teleskop i Danmark.

Spejlets størrelse vil give mulighed for at se eksempelvis planeter i langt større detalje, end vi har kunnet hidtil, så vi blandt andet kan nyde synet af båndene på tværs af Jupiter eller detaljer i Saturns ringe. Det giver også mulighed for at observere fjerne galakser, stjernehobe, stjernetåger og en masse andre astronomiske objekter.

Teleskopets opstilling er en såkaldt alt-azimuth-type, som giver mulighed for et kompakt teleskopdesign, så der er god plads i kuplen på observatoriet. For at tilgodese vores besøgende sætter vi teleskopet op med et mindre teleskop monteret ovenpå det store. Det lille teleskop er tilkoblet til en skærm, så alle gæster vil kunne følge med i, hvad vi kigger på.

Man kigger gennem det store teleskop i et okular eller øjestykke, som er monteret på siden af teleskopet.

For de teknisk interesserede er teleskopet af typen Corrected Dall-Kirkham med en brændvidde på 4540 mm og et forhold mellem brændvidde og åbning på f/6.5.