Red sommerfuglene og planterne i den danske natur

DR Ramasjang laver graffiti-kunst i Væksthusene for at redde sommerfuglene.

Man kan selv blive en del af grafitti-kunstværket i Væksthusene, her en sortbrun blåfugl.
Argusblåfugl
Argusblåfuglen er meget sjælden. Man kan være heldig at finde den på lyngheden, især i Jylland og på steder med mange sorte havemyrer. Sommerfuglen lugter sig frem til de duftspor, myrerne afsætter, og lægger sine æg tæt på myreboer. Argusblåfuglens larve udskiller dufte og sukkerstoffer, som tiltrækker myrer. Myrerne spiser sukkeret og beskytter til gengæld larven imod rovdyr og svampe, som kan skade den. Larven og myrerne lever i symbiose.
Nældens takvinge er Danmarks nationalsommerfugl. Det er en af de første sommerfugle, man kan møde om foråret. Den lever i hele landet. De voksne sommerfugle lever af nektar fra mange forskellige planter. Nældens takvinge lægger sine æg på undersiden af brændenældens blade. Larven lever af bladene, indtil den er udvokset og forpupper sig. Når puppen er et par uger gammel, klækker den, og den færdige sommerfugl kryber ud, klar til at flyve.
Billede af sortbrun blåfugl
Sommerfuglen sortbrun blåfugl lever kun få steder i Nordjylland og er fredet. For at finde den sundeste plante at lægge æg på, smager hunnen først på bladene med fødderne, hvor smagssansen sidder. Den lægger sine æg på undersiden af blodrød storkenæbs blade. Larven spiser kun blade fra denne plante. Derfor er det meget vigtigt for sommerfuglen, at planten findes i naturen.

Hvis man går på toilettet i Væksthusene, kan man opleve fuglefløjt og cikader. For her følger naturoplevelsen de besøgende bag den låste dør 

www.tv2ostjylland.dk/aarhus/naturen-flytter-med-ud-pa-toilettet

Nu kan de besøgende også blive en del af et kunstværk om dansk natur. For på væggen ved siden af toilettet er tre flotte danske sommerfugle og planter fra den danske natur, som DR Ramasjangs graffitikunstner har lavet.

På den måde håber både Væksthusene og DR at man bliver nysgerrig på sommerfuglene og de planter som de er afhængige af for at kunne overleve. 
Værket forestiller de tre sommerfugle - nældens takvinge, som også er Danmarks nationalsommerfugl, den sjældne argusblåfugl og sortbrun blåfugl, og de tre planter som de er afhængige af for at kunne overleve - brændenælde og blodrød storkenæb.

🦋Se indslaget på DR Ramasjang 👉 www.dr.dk/drtv/episode/tegnetrix_-smukke-sommerfugle_373985