Science Museerne fejrer 201-året for opdagelse af elektromagnetismen

Ørsted-udstilling om opdagelser, store tanker og skabertrang åbner på Steno Museet samme dag som genåbningen af Science Museerne onsdag 21. april og indtil 22. december 2021. Udstillingsperioden er på forhånd forlænget på grund af at museerne har været lukket i 4 måneder.

Foto: Kasper Hornbæk

Sidste år nåede Steno Museet at fejre 200-året for H.C. Ørsteds opdagelse af elektromagnetismen med åbning af Ørsted-udstillingen ”Nysgerrighed bringer ny teknologi” inden museerne ligesom resten af samfundet lukkede ned.

Onsdag 21. april 2021 åbner vandreudstillingen ”H.C. Ørsted på ny – skønheden i naturen” og markerer dermed både 201-året for opdagelsen og en længe ventet genåbning af Science Museerne. Udstillingen er udviklet af Selskabet til Naturlærens Udbredelse (SNU), der blev grundlagt af H.C. Ørsted i 1824 og ejer de fleste af de udstillede genstande. Udstillingen har været vist i Rundetaarn i København og på SDU i Odense. Nu er turen kommet til Steno Museet i Aarhus.   

”Ørsted kunne selvfølgelig ikke forudsige, hvad hans opdagelse kunne bruges til i fremtiden eller hvor afgørende den er for udviklingen af det moderne samfund. Men det er jo en milepæl i den moderne verdenshistorie,” siger Bent Lorenzen, direktør for Science Museerne, Aarhus Universitet. ”Historien om Ørsteds opdagelse viser os også noget om, hvor vigtig grundforskning er. Man kan ikke forudsige resultatet på forhånd, men det kan vise sig at være banebrydende. Som det fx også var med Jens Christian Skous opdagelse af natriumkaliumpumpen, en anden af de store videnskabsmænd Steno Museet har en udstilling om.”

Til udstillingen er bl.a. udviklet en interaktiv instal­lation med kompasser og ledninger. Her kan gæsterne lege med, hvad der sker med kompasretningen, når de tænder og vender strøm­men i ledningerne ved hjælp af to fodpedaler. Kompas­installationen spejles i en mere autentisk opstilling af Ørsteds oprin­delige forsøg. den giver en meget realistisk fornemmelse af, hvor store batterier var i 1820’erne og dermed også forståelse for, hvad Ørsteds forskning har krævet. 

Bent Lorenzen glæder sig over, at også 201-året for opdagelsen bliver markeret. 

”Opdagelsen af elektromagnetismen og Ørsted fortjener opmærksomhed i almindelighed,” siger han. ”Men for os som science-museum er det i særdeleshed vigtigt at blive ved med at formidle historien om Ørsted og elektromagnetismen. Derfor er det ekstra godt, at vi har fået mulighed for at forlænge udstillingsperioden på Steno Museet til resten af 2021. Jeg håber, at det vil betyde, at mange vil komme til at opleve udstillingen.”

Fakta om udstillingen ”H.C. Ørsted på ny – skønheden i naturen”

Udstillingen åbner onsdag 21. april og indtil 22. december 2021. 

I udstillingen kan man bl.a. se den elektro­magnet, som Ørsted lod fremstille efter at have be­søgt Faraday i England.

Man kan også afprøve en interaktiv instal­lation med kompasser og ledninger. Her kan gæsterne lege med, hvad der sker med kompasretningen, når de tænder og vender strøm­men i ledningerne ved hjælp af to fodpedaler

I udstillingen er også en mindestue med møbler fra Ørsteds hjem der giver  en for­nemmelse af indretning og stemning i et guldalder­hjem, og man kan høre om Ørsteds opdagelse af Aluminium og om de 2000 nye danske ord, Ørsted skabte for bedre at formidle naturvidenskab til brede kredse. Derudover kan man se medaljer, et kompas samt en hårlok fra Ørsteds dødsleje. 

I Planetariet kan man se en række korte film om H.C. Ørsted, elektro­magnetismen, tiden og ef­tertiden.

Læs mere om åbningstider og de gældende retningslinjer i forhold til corona. 

Udstillingen er støttet af Industriens Fond, Ørsted, COWIfonden, William Demant Fonden, Otto Mønsteds Fond, Thomas B. Thriges Fond og Povl M. Assens Fond.