Sciencehytter i Aarhus skal være en oplevelse mellem himmel og jord

Det aarhusianske arkitektfirma ReVærk vinder konkurrence om Sciencehytter i observatoriehaven. Dermed går udviklingen af det smukke Ole Rømer-Observatoriet ind i sin næste fase med støtte fra fonde og andre bidragydere. En del af projektet er etablering af nye Sciencehytter, som kan bruges af skoleklasser til formidlingsaktiviteter.

Sciencehytterne skal være et bindeled mellem det jordnære og universet. Credit: ReVærk

Forestil dig, at du for første gang lander på en fremmed planet. Rundt om dig er forskellige planter, bygninger og teknologiske konstruktioner. Over dig er himlen med skyer og blå himmel. Om natten kan du se ukendte stjerner og planeter lyse over dig. Din krop interagerer positivt med atmosfæren, og du kan nu gå i gang med at udforske planeten.

Det er én af de fortællinger, skoleelever kan opleve på egen krop, når de fra efteråret 2023 kan besøge Scienceparken og Ole Rømer-Observatoriet i Kongelunden i Aarhus. Narrative elementer skal være med til at rammesætte oplevelserne og skærpe elevernes nysgerrighed på naturvidenskab, så de ser ting, de kender og måske tager for givet, med helt nye øjne. Det er samtidig også en del af den ramme, som tre forskellige tegnestuer har taget udgangspunkt i med deres bud på observatoriehavens kommende sciencehytter. Som et sted, hvor man kan overnatte, når man besøger Ole Rømer-Observatoriet og Scienceparken og skal arbejde med naturvidenskab sammen med Aarhus Universitet.

Ud af de tre forslag har en enig dommerkomité valgt at gå videre med et forslag fra tegnestuen ReVærk.

”Vi er meget glade for, at vores forslag til Sciencehytterne er udvalgt til videre bearbejdning,” siger arkitekt Simeon Østerlund Bamford fra arkitektfirmaet ReVærk og fortsætter: ”Med projektet har det været ønsket at forbinde nysgerrigheden på det store univers med det jordnære. Heri ligger indlejret en fortælling om naturens egne materialer, og hvordan vi kan bebo vores jord med minimal miljømæssig påvirkning. Vi ser frem til at arbejde videre med projektet i sammenhæng med restaureringen af observatoriet og den kommende Sciencepark.”

Bent Lorenzen, direktør, Science Museerne, Aarhus Universitet, lægger også vægt på tegnestuens vision for hytterne som et bindeled mellem det jordnære og universet.

”ReVærk fanger fint den fortælling, som hytterne er en del af. Deres forslag til Sciencehytter er diskrete, enkle og åbner sig både op mod universet over dem og ud mod naturen, som omgiver dem,” siger han og fortsætter: ”Det er vigtigt, at området kommer til at fremstå som en helhed –en samlet Sciencepark og et sted, hvor man kan gå på opdagelse med alle sine sanser åbne. Det er også spændende, at ReVærk arbejder med forskellige bæredygtige naturmaterialer så som kork, og at man har lavet et forslag, der er tilpas neutralt og taler ind i omgivelserne.”

Projektet er støttet af den filantropiske forening Realdania, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Aarhus Universitet, Salling Fondene, Nordea-fonden og Kongelunden, Aarhus Kommune.

De inviterede arkitektfirmaer 

Studio Heima
Tegnestue Rumgehør
ReVærk Arkitektur

Bedømmelsen er foretaget af dommerkomitéen

Eske Møller, arkitekt og projektleder, Realdania
Bent Lorenzen, direktør, Science Museerne
Charlotte Trolle Olsen, Science Museerne

Finansiering

Restaurering af Ole Rømer-Observatoriet og udviklingen af Scienceparken i Aarhus er fuldfinansieret med 17 millioner kr. og støttes af:

Realdania: 4,5 millioner kr. 
https://realdania.dk

Aage og Johanne Louis-Hansens Fond: 4 millioner kr.
https://louis-hansenfonden.dk/

Nordea-fonden: 2 millioner kr.
https://nordeafonden.dk

Salling Fondene: 2 millioner kr.

https://sallingfondene.dk

Kongelunden, Aarhus Kommune: 1 million kr.
https://kongelunden.aarhus.dk

Aarhus Universitet: 3,5 millioner kr.
https://au.dk

VISIONEN FOR OLE RØMER-OBSERVATORIET 

Visionen for Ole Rømer-Observatoriet er tydeligere at sætte observatoriet på landkortet som et stykke af Aarhus´ og Aarhus Universitets kulturarv og i det hele taget styrke sammenhængskraften med Kongelunden og Aarhus. Anton Rosens ikoniske bygning og omgivelserne omkring observatoriet skal være en sciencepark og platform for formidling af naturvidenskab af allerhøjeste kvalitet i naturskønne, historiske omgivelser.

Læs mere på https://scienceparken.dk