Snart er det slut med de lyse nætter

Kig op! August måned byder på masser af spændende astronomi og stjerneoplevelser.

Som tommelfingerregel kan man sige, at de lyse nætter starter femte i femte og slutter ottende i ottende i Danmark. Men jo længere mod nord, jo flere lyse nætter. I Skagen har de hele 108 lyse nætter hen over sommeren, mens Gedser kun har 86. Det hele handler om Jordens vinkel i forhold til Solen. Hvis du står et sted, hvor Solen er mindre end 18 grader under horisonten, kan den stadig lyse op på nattehimlen.

Men de lyse nætters ophør betyder, at det er tid til at kigge stjerner. En af de største meteorsværme Perseiderne topper mellem 12. og 13. august med op til 150 stjerneskud i timen. En stjerneskudssværm er resterne fra en komet, som har gæstet solsystemet, og Perseiderne er rester fra kometen Swift-Tuttle. Månen er næsten ny, og de lyse nætter er der ikke mere for i år, så hvis vejret er til det, så er det værd at gå ud og kikke mod stjernebilledet Perseus.

Hvis du vil vide mere om stjernehimlen, astronomi og stjernebillederne i sensommeren og efteråret, så besøg Planetariet i sommerferien kl. 12 og 14 alle dage undtagen mandag. Fra uge 32 er der kun forevisninger i weekenden fra 14. august kl. 12 og 14. 

Læs mere om forevisninger i Planetariet