Stjerner og galakser set i superteleskop på Ole Rømer Observatoriet

Spiralgalakser og stjernehobe. Det er lykkedes at tage flotte billeder gennem det store 70-cm teleskop med et spejlreflekskamera en aften, hvor vinterhimlen var klar over Ole Rømer Observatoriet. Astrofysiker ved Science Museerne Ole Eggers Bjælde fortæller om, hvad han har observeret på stjernehimlen.

Der ligger mange galakser og stjernehobe i retning mod  Karlsvognen. De tre billeder her er alle taget i den retning i de to stjernebilleder Store Bjørn (som Karlsvognen er en del af) og Jagthundene, som ligger lige ved siden af.

Malstrømsgalaksen

Det første billede er af galaksen Messier 51 eller Malstrømsgalaksen. Den er en spiralgalakse med et smukt mønster, som er i færd med at indfange en mindre galakse. Galaksen var den første, som blev identificeret med et spiralmønster i 1700-tallet. Nogle af vores gæster vil måske genkende galaksen fra en glasplade i en af de to små udstillinger på observatoriet. Glaspladen viser Malstrømsgalaksen nær ved den bagerste stjerne i vognstangen i Karlsvognen. Kun omkring 10 % af alle spiralgalakser er lige så majestætiske som Messier 51 med to symmetriske spiralarme. Galaksen ligger i stjernebilledet Jagthundene.

Messier 81

Det andet billede viser galaksen Messier 81, som også er en spiralgalakse. Med sin afstand på omkring 12 millioner lysår er den omtrent halvt så langt væk som Messier 51. På grund af den ”korte” afstand og flotte mønster har netop Messier 81 været målet for mange astronomer – både professionelle og amatørastronomer. Den store "bule" af stjerner i midten er blandt andet karakteristisk for Messier 81. I midten af bulen kan man finde et kæmpe sort hul, som forskere for nogle år siden tog et billede ved hjælp af radioteleskoper. Galaksen ligger i stjernebillede Store Bjørn.

Stjernehob består af hundredetusinder stjerner

Det sidste billede viser den kugleformede stjernehob Messier 3. Hoben er en af de flotteste stjernehobe på den nordlige halvkugle med sine flere hundredetusinde stjerner, som er skabt omtrent samtidig. De kugleformede stjernehobe er de største stjernehobe og findes i stort set alle galakser. I spiralgalakser ligger de ikke kun langs med spiralmønsteret, men også i den kugleformede galaktiske halo, som omslutter spiralgalakserne. Hoben findes i stjernebilledet Jagthundene.