Stjerneregn over Aarhus-observatorie ved højlys dag

Ole Rømer Observatoriet åbnede i går mandag 25. september med taler, rundvisninger og børn, der plantede stjerner

Foto: Nicolai Hildebrand, AU Foto, Aarhus Universitet

Mandag 25. september 2023, på Ole Rømers 379-års fødselsdag, åbnede Science Museerne ved en festlig stjerneevent for Ole Rømer Observatoriet og Scienceparken i Kongelunden. I over et år har observatoriet gennemgået en omfattende restaurering, der har bragt det tilbage til et mere oprindeligt udtryk. Med til at markere dagen var bl.a. Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard, rektor for Aarhus Universitet Brian Bech Nielsen,  en række fonde og andre bidragydere samt 5.c fra Højvangskolen. 

”Vi har glædet os til denne dag,” siger Bent Lorenzen, direktør ved Science Museerne, Aarhus Universitet. ”Observatoriet er udover at være en platform for formidling af naturvidenskab også bærer af et stykke kulturhistorie og en arkitektonisk perle. Ved at føre det tilbage som det så ud omkring 1934, har vi genskabt en vigtig fortælling om astronomi i Aarhus.” 

Træ viser, hvad klokken er

Ole Rømer Observatoriet blev officielt åbnet, ved at borgmester og rektor plantede et lindetræ som en del af en ny naturvidenskabelig installation, et solur. Et solur bruger skyggen fra en lodret pind (gnomon) på en skive til at estimere tid baseret på Solens position på himlen. Træets skygge skal dermed vise, hvad tid på dagen det er.    

Ved åbningen klippede elever fra 5.c også snoren til Scienceparken, hvor flere forskellige science-installationer indgår sammen med fem to-etager Sciencehytter. Hytterne skal primært bruges til overnattende skoleelever, så de kan få en anden oplevelse, end de er vant til. Installationerne skal både understøtte den naturvidenskabelige formidling, som skal være i parken, og pirre de besøgendes nysgerrighed.  

”I Scienceparken kan man mærke naturvidenskab tæt på. Man kan bl.a. gå på opdagelse i en månefase-model, Fibonacci-spiralen, dansk natur og meget andet, hvor man også kan få en visuel og kropslig oplevelse med naturvidenskab,” fortæller Bent Lorenzen.” 

Til åbningen blev eleverne fra 5.c inviteret til at plante en stjerne et sted i Scienceparken, som gjorde dem særligt nysgerrige. Benjamin Mølkjær valgte sammen med tre af sine klassekammerater, at Soluret skulle have deres stjerner. 

”Det er meganice, at man bare kan se, hvad klokken er, hvis man ikke har sin telefon,” gav han som forklaring. 

Så selvom åbningen var ved højlys dag, var der alligevel stjerner i Scienceparken omkring Ole Rømer Observatoriet.

Fakta 

Ole Rømer Observatoriet åbner for stjerneforevisninger fra mandag 2. oktober 2023 med det nuværende 28 cm-teleskop. Til november installeres et 70 cm-teleskop i stedet, som bliver Danmarks største fungerende teleskop.

Restaurering af Ole Rømer Observatoriet og udviklingen af Scienceparken i Aarhus støttes af: 

Realdania: 4,5 millioner kr. 

https://realdania.dk

Aage og Johanne Louis-Hansens Fond: 4 millioner kr.

https://louis-hansenfonden.dk/

Salling Fondene: 2 millioner kr.

https://sallingfondene.dk

Nordea-fonden: 2 millioner kr.

https://nordeafonden.dk

Kongelunden, Aarhus Kommune: 1 million kr.

https://kongelunden.aarhus.dk

Aarhus Universitet: 3,5 millioner kr.

https://au.dk