Væksthusene fylder 5 år

Byens grønne hjerte har fødselsdag 12. september 2019.

Væksthusene fylder 5 år
Foto: AU Foto

Fem år med eksotiske planter og næsten 1,3 million besøgende. Udsolgte rundvisninger både sommer og vinter. Formidling om planter og biodiversitet til alle aldersklasser. En stigende interesse fra skoler og ungdomsuddannelser. Væksthusene er ét af Aarhus Universitets populære museer og byens grønne oplevelsessted. Torsdag 12. september 2019 kan Væksthusene fejre sin 5 års fødselsdag.

Både direktør ved Science Museerne, Bent Lorenzen, og hans medarbejdere kan være glade. Målsætningen fra 2014 i forhold til besøgstallet er for længst nået. Og 2019 ser ud til at blive rekordår.

»Væksthusenes samlede besøgstal overgår vores vildeste forventninger,” siger Bent Lorenzen. ”Da vi indviede Væksthusene 12. september 2014, håbede vi på at kunne tiltrække 80.000 gæster om året. Det tal har nu vist sig at være mere end tre gange højere. Sammen med de mange positive tilbagemeldinger fra besøgende ser vi det som et udtryk for, at vi har ramt rigtigt. De besøgende vil gerne opleve og vide mere om klodens planter, og vi vil gerne formidle viden om planter og biodiversitet på spændende og vedkommende måder.” 

Se, hvordan vandhyacinterne i Tropehusets dam bliver til Søkøernes fredagsslik i Randers Regnskov

Det er derfor ikke kun i plantesamlingerne, at de besøgende kan få en naturoplevelse. Også på Væksthusenes toiletter er der installeret billeder og lyd fra forskellige klimazoner. På garderobeskabene er der fortællinger om planter på nøgleskiltene. Og i Væksthusenes gratis plante-app Useeum er der masser af gode historier om planterne i husene. I app´en vil der også være spændende videoguidede ture med en biolog eller en gartner. De fortæller om, hvordan udvalgte planter i Væksthusene passes, og hvordan planterne tilpasser sig til det sted, de vokser naturligt.

”Science Museernes fornemste opgave er at understøtte og øge interessen for natur og science” siger Bent Lorenzen. ”Derfor har vi også hele tiden fokus på, hvordan vi formidler viden og oplevelser til vores målgrupper, og vi forventer, at vi i 2020 vil lancere nye spændende initiativer i den retning.”

Se film med biolog Finn Borchsenius, som fortæller om slyngplanter og lianer i Væksthusene

Hvad kan man opleve i Væksthusene?

I Væksthusene er botanikken og naturen i centrum. Man kan gå på opdagelse i fire forskellige klimazoner med smukke blomster og imponerende planter, eller tage en pause i cafeen og nyde maden og de grønne omgivelser. I udstillingen "Botaniske detaljer" kan man se botaniske illustrationer, tegnet af Bent Johnsen (1919-2004). 

Der er gratis adgang til Væksthusene.

Væksthusene er tegnet af arkitekt C.F. Møllers Tegnestue, som også står bag arkitekturen på Aarhus Universitet. Udvidelsen og renoveringen er finansieret af Aarhus Universitet, Aarhus Kommune, Realdania og Nordea-fonden.

Læs mere om Væksthusenes historie

Fakta

Siden åbningen har Væksthusene modtaget positiv omtale, markeret flere milepæle og anerkendelser, bl.a. flere arkitektpriser og nomineringer. Fx: 

12 sep. 2019

Væksthusene fylder 5 år

Maj 2019

Udmærkelsescertifikat 2019 fra Tripadvisor for konsekvent gode anmeldelser i 5 år

August 2018

Gæst nr. 1 million besøger Væksthusene

Væksthusene nomineres til Børn i byen-prisen under katagorien “Bedste i Aarhus” 

Juli 2016 

Væksthusene vinder den prestigefyldte The International Architecture Award 2016. 

November 2015 

Væksthusene vinder prisen som Byens Bedste Familieoplevelse med 36 procent af stemmerne. 

Oktober 2014 

Væksthusene hædres sammen med Moesgaard Museum og lejlighedskomplekset Isbjerget på Aarhus Havn med Aarhus Kommunes Arkitekturpris. 

Flere medier, herunder internationale tidsskrifter, har desuden skrevet rosende ord om Væksthusene. 

C.F. Møller og Søren Jensen har stået for omdannelsen af Væksthusene. Nordeafonden, Aarhus Universitet, Aarhus Kommune og Realdania har støttet ombygningen og de nye faciliteter. 

12. september 2014

Væksthusene indvies